Előadás a Szent Koronáról

2520

A Szent Korona megmaradásunk egyetlen lehetősége – vallja Ludvig Rezső aranyműves mester, koronakutató, aki több mint 30 éve foglalkozik a Szent Korona kutatásával. A Solymáron élő mester szeptember 30-án pénteken, 18 órától – a művelődési házban működő Történelmi klub vendégeként – tart előadást, melynek címe: A Magyar Szent Korona története az aranyműves szemével.

„Bizony megdobogtatta a szívünket, amikor 1983-ban ott feküdt a Nemzeti Múzeum asztalán. Nem is nagyon mertünk hozzányúlni. Lovas Mária, a középkori osztály vezetője biztatott bennünket” – mesélte Ludvig Rezső. – „Aranyműves szempontból az első nagy felfedezés az volt, hogy a hátsó oromdíszen lévő Dukász Mihály császárt ábrázoló kép eredetileg nem volt a Korona része. A foglalatába nem fér bele, le is lóg egy kicsit, továbbá nyolc darab gyöngyöt kiszedtek, hogy ez a zománckép odakerüljön.” 

A korona tanulmányozásának érdekes eredményeit és számos izgalmas következtetést hallhatnak majd a résztvevők pénteken este, hiszen a magyar történelem, jelen és jövő nem értelmezhető a Szent Korona nélkül.