Az eltűnt pillanat nyomában – Október 23-ig látható a World Press Photo kiállítás

1122
Fotó: Warren Richardson

Idén 83 ezer fotó közül választották ki a nemzetközi World Press Photo pályázat díjazott felvételeit; a 42 fotográfus 155 képéből összeállított kiállítást holnaptól tekinthetik meg a Néprajzi Múzeum látogatói.

Az idei pályázat képanyagára erősen rányomta a bélyegét egy az egész világot érintő téma: a menekültválság; ezzel foglalkozik a 2016-os kísérő kiállítás is Emberár – A modern népvándorlás szemtanúi címmel – mondta el a rendezvény mai sajtótájékoztatóján Révész Tamás, a kiállítás magyarországi szervezője.
Anais Conijn, a tárlat nemzetközi projektmenedzsere hozzátette: a pályázat díjnyertes felvételeiből összeállított kiállítás 45 ország száz városába utazik el.

A World Press Photo 1955-ben alakult Amszterdamban független non-profit szervezetként, célja az információ szabad áramlásának támogatása a sajtófotó és a dokumentarista fotográfia népszerűsítésén keresztül – emlékeztetett Anais Conijn.

A kiállítás mottója Mazen Darwish ügyvédtől származik, aki a szólás szabadságáért küzdők élenjáró aktivistája Szíriában: „Amikor egy fotográfus megnyomja kamerája gombját, az a pillanatot dokumentálja, megmenti az idő eltűnését. Ha ez a pillanat elvész, elvész a hozzá fűződő történet is.”

Az évente megrendezett World Press Photo pályázat a világ legjelentősebb sajtófotóversenye, amely egyértelműen elutasítja a szólásszabadság korlátozását. Ha valamelyik helyszínen az anyag egy részét – akár egyetlen fotót – megpróbálják eltávolítani, ott nem nyílhat meg a kiállítás – hangsúlyozta projektmenedzser.

Révész Tamás elmondása szerint a Néprajzi Múzeum emeleti dísztermében a 2016-os amerikai Pulitzer-díj nyertes képei láthatók, amelyeket a Reuters fotográfusai készítettek a menekültekről.

A díjazottak között van Szabó Bernadett és Balogh László, akik a kitüntetés százéves történetében először nyerték el magyarként a szakma talán legrangosabb elismerését. A két fotóriporter bővebb képanyaggal szerepel a szintén október 23-ig látható kísérő kiállításban.

Forrás: MTI