Egyetemi tananyag lesz a Rozmaring – Hartmann Hellebrandt Hildával beszélgettünk

3206
Hartmann Hellebrand Hilda, a háttérben álló Rákos Péter kiállításának megnyitóján, Svábház búcsú pénteki programján

Alig néhány hónapja nyitotta meg kapuit a solymári Svábház, máris csodájára járnak. Hartmann Hellebrandt Hilda, az intézmény megálmodója és vezetője az elmúlt időszak tapasztalatairól és a közeli tervekről osztotta meg gondolatait a SolymárOnline olvasóival.

Aki a Svábházba belép, függetlenül attól, hogy sváb vagy nem sváb, azonnal hatása alá kerül annak az izgalmas, életteli légkörnek, mely indulása óta jellemzi ezt a 21. századi mini kulturális központot. A Svábházba hétköznap este 8-kor látogattunk, de még mindig javában zajlott egy sváb nyelvű színdarab próbája. Nem csoda, hogy vendéglátónk kicsit fáradtan, de annál elégedettebben ült le beszélgetni.

Telt házas volt a búcsú

„Az első évünk arról szól, hogy kipróbáljuk, milyen programok iránt érdeklődnek leginkább, és e tapasztalatok fényében tervezzük majd meg a következő időszakot. A búcsúprogramok különösen sikeresek voltak – mondja, majd így folytatja: A pincelátogatást eredetileg huszonöt főre hirdettük meg, aztán végül negyven jelentkezővel jártuk végig az érdekesebbnél érdekesebb pincéket. Ez az alkalom ráadásul egyedi volt, mert nem tudni, hogy a felkeresett pincetulajdonosok mikor nyitják ki kapuikat újra az érdeklődők előtt. Telt házzal játszottuk a Schmeick’s? (Ízlik?) című darabot is. Külön öröm volt látni, hogy a nézők értő figyelemmel kísérték az előadást, és vettek minden poént. Természetesen a sváb gasztronómiából adott ízelítő sem maradhatott el, melyet ezúttal a zsemlegombóc és a virsli képviselt. A gombóchoz néhányan hiányolták a húslevest, de mindenre azért még mi sem vagyunk felkészülve” – teszi hozzá mosolyogva.
A ház vezetője talán a szakmai elismerésekre a legbüszkébb. „Nemrég nálunk járt Komlósiné Prof. Dr. Knipf Erzsébet, az ELTE Germanisztikai Intézetének vezetője, és Erb Mária professzor asszony, nyelvjáráskutató, akiknek nagyon tetszett az itt folyó munka. Erb Mária azt is megjegyezte, hogy mennyire szeretetteljes, házias itt a légkör. Azt hiszem, ennél szebb dicséretet nem kaphattam volna.”

Borbás Marcsi lehet a következő vendég

A tesztprogram tehát javában zajlik. Hartmann Hellebrandt Hilda pedig tovább sorolja, mi várható az elkövetkező időszakban. „Kondor Katalin beszélgetős sorozatában, mely az Arcok és harcok címet viseli, a Heimann házaspárral és Miháldy Kinga diatetikussal folytatott izgalmas beszélgetés után októberben Borbás Marcsi (?) lesz a következő vendég. Tovább folytatódnak a múzeumpedagógiai órák, a sikeres baba-mama klub, valamint a német filmklub is. Szeptember 23-án pedig helyt adunk az első esküvői ceremóniának.”

Íróként is sikeres

Búcsúzóul megtudom, hogy a Svábház vezetője már öt színdarabot írt, köztük a tavaly bemutatott „Rosmarin”-t, rövidesen pedig gyerekszíndarabot szeretne írni. Továbbá, hogy az ELTE Germanisztikai Tanszéke az ötödéves tananyagba be kívánja építeni a Rosmarin (Rozmaring) című darabot. A kitelepítésről szóló, népes szerelőgárdát felvonultató előadást először a Klebelsberg Kultúrkúriában Pesthidegkúton, majd a Budaörsi Latinovits Színházban láthatta a közönség, és szeptember 30-án 18 órakor a Pilisvörösvári Művészetek Házában adja elő a Kompanei társulata.

Most következő képsorozatunkkal az előadás legszebb pillanatait elevenítjük fel.
Kárpáti Zsuzsanna fotói következnek:

rozmarin-3820 rozmarin-3857 rozmarin-3914 rozmarin-3930 rozmarin-3943 rozmarin-4003 rozmarin-4040 rozmarin-4119 rozmarin-4282