Nem volt pap, mégis keresztelhetett – vasárnap avatják Solymár utolsó bábaasszonyának emlékművét

2199
A készülő emlékmű

Egy nem mindennapi életút és szakma hajdani utolsó képviselőjének állítanak emléket most vasárnap, 14.30-kor a Hősök utca és Zöldfa-köz találkozásánál. Az emlékmű, melyet Szentesi Ferencné Ritter Borbálának szentelnek nem messze áll majd attól a háztól, ahol Solymár utolsó bábaasszonya született.

14203151_626937064161701_6772865993005016783_n

Körülbelül 6000 szülést vezényelt le

A varkapu.info nemrég interjút készített az ötletadóval, Milbich Tamással. Ebből idézünk.

„Borbála erős egyéniség, erős karakter volt, nem riadt vissza a konfliktusoktól sem, ha az igazát védte. Önmaga felé puritán, mások felé adakozó asszony volt. Általában szeretettel és jólesően gondolnak emlékére, hiszen nagyon sokan élnek Solymáron ma is, akik az ő kezei közt jöttek a világra. Solymáron, de a környező településeken is végezte ezt a hivatást, méghozzá kiemelkedően jól. Körülbelül 6000 gyermeket segített a világra, mindegyiket szinte problémamentesen.”

Hétvégére a parkosítás is elkészül
Hétvégére a parkosítás is elkészül

Milbich Tamás arról a hatalmas munkáról is mesélt, mely megelőzte az emlékmű állítását, és amelyet példamutató összefogás jellemzett. „Az emlékművet már 2011-ben szerettük volna felállítani a cserkészekkel közösen, mert abban az évben lett volna Borbála születésének 100. évfordulója. Sokat csúszott a megvalósítás ilyen-olyan okok miatt, és az eredeti, Puck Melinda tájépítész által készített tervhez képest is jelentősen más lett, de örülünk, hogy idén végre valóban megvalósulhatott, pont a község 750 éves jubileuma évében. Azért, hogy most elkészült, nagyon sok mindenkinek tartozunk köszönettel. Meglepő lehet, hogy mennyi munka van egy ilyen, nem túl nagynak mondható park létrehozásában is. Elsősorban a Szentesi családnak köszönöm a türelmüket, Rumán Sándor szobrászművésznek a dombormű elkészítését, az önkormányzatnak a hozzájárulást és a bizalmat. John Lászlónak aki a lebonyolításban vállalt fontos szerepet, továbbá Puck Melindának, Posovszki Mártonnak, Kutas Kálmánnak, Hofstädter Gábornak, dr. Szente Kálmán polgármester úrnak, Bieber Istvánnak, Feldhoffer Józsefnek, Dalos Jánosnak, Emesz Lajosnak, Ugron Gergelynek, Schlick Andrásnak, Milbich Istvánnak, Szeghy Krisztinának, Langó Zoltánnak, és Szépsolymár Alapítvány kuratóriumának. Legfőbb támógatóinknak, akik a park megépítésében közvetlenül segédkeztek: a Milbich Építő Bt. munkatársainak, a Hofstädter Építőanyag Centrum Kft-nek, a Garden 2000 Kft-nek, a Weiss és Kutas Kft-nek, a Pilis-autó Kft-nek, a Solymári Településüzemeltetési Kft-nek, a Solymári Vállalkozók Egyesületének és a Solymári Környezetvédők Egyesületének. Köszönjük a további felajánlásokat a Solymári Iparos Egyletnek, a Solymáriak Baráti Körének, és mindazoknak, akik segítő szándékukat jelezték.”

14182455_1058164207566854_345027372_n
Borbála (jobbról a második) 1911-ben született Solymáron

Csak a munkájának élt

„Kedves volt az emberekkel és nagyon segítőkész, csak a munkájának élt” – mesél Ritter Borbáláról Elisch Jánosné, Solymár ismert családfakutatója. „Borbála 1911-ben született egy 8 gyermekes család első gyermekeként. Édesapja Ritter József kádármester volt. A frissen végzett bába 1934-ben kezdett dolgozni. Kezdettől fogva kitűnt lelkiismeretességével, hiszen a kicsik megszületése után is látogatta az anyát, és gyermekét. Tanácsokat adott, segített a fürösztésben, és sokszor egy-két hétig is felkereste a kismamát, amíg szükségét látta. A helyi szokás szerint a szülésznőt mindig meghívták a keresztelőre. Külön érdekesség, hogy ha a kicsi koraszülött volt vagy más okból nem volt életképes, akkor a bába is megkeresztelhette. Erre az egyház jogosította fel. Borbála 1944-ben ment férjhez Szentesi Ferenchez és két gyermeke született, Ferenc és Erzsébet.”

14191320_1058646520851956_1184801054_o
Egy későbbi képen szüleivel és testvéreivel