Hartmann Hellebrandt Hilda: “Ráéreztek a közös játék örömére!” – Egy különleges színházi táborról

2596
A Kompanei színtársulat nyári színjátszó táborának résztvevői

Különleges színházi táborban tölthettek egy hetet azok a 6 és 13 év közötti diákok, akik nem kevesebbre vállalkoztak, mint arra, hogy a színjátszás fortélyainak megismerése mellett a német és a sváb nyelvet is gyakorolják. Július elején – a Bauernhaus szervezésében – hat napon át, reggeltől késő délutánig együtt muzsikáltak, énekeltek és játszottak a táborlakók, akik többségének szülei, nagyszülei a Kompanei színtásulat tagjai. A táborvezető – Hartmann Hellebrandt Hilda – így mesél a különleges hétről:

Délelőttönként német nyelvű drámapedagógiai foglalkozás volt, Angerer Adrienne német anyanyelvű drámapedagógus vezetésével. Így a gyerekeknek – tetszik vagy nem– meg kellett érteniük a német beszédet. Aki többet értett, az segített a kevésbé értőknek, ezáltal az egymás iránti figyelem is nőtt. Néha azért fordítani is kellett.

IMG_7252 IMG_7276

Az éttermi ebédet 20 perces gyaloglás előzte meg, és ugyanez volt visszafele is, majd egy órás csendes pihenő következett. Ezalatt egyesek a meleg elől a sváb ágyak alá menekülve olvasgattak, mások festettek vagy sakkoztak, néhányan aludtak. A csend megismerése is hozzátartozott a tábor programjához.

IMG_7181

A délutánok zenéléssel folytatódtak, a Kompanei tagja, Balázsné Lukács Katalin tanított sváb népdalokat, közben gyönyörű hangon énekelt, és többféle hangszeren játszott. Egyik nap Kertész Márti musical számokat tanított a gyerekeknek, gitárkísérettel.

IMG_7294

A nap színpadi szerepléssel zárult, egy német nyelvű gyerekszíndarab epizódjait próbáltuk, és a már bemutatott Rozmaring című darab gyerekjelenetén dolgoztunk.

IMG_7240

IMG_7156

A tábor utolsó napja különleges élményeket tartogatott. Este szerenádot adtunk a közelben lakó családoknak, majd a Svábház udvarán felvert sátrakban aludhattak a gyerekek. Másnap reggel a szülők ébresztettek bennünket, az udvaron pedig szépen megterített asztal várta a résztvevőket, így közös reggelivel zárult a színháztábor.

IMG_7318 IMG_7327

Az egy hetes közös játék és munka összekovácsolta a társaságot, a hét végére közösséggé váltak. Megtanultak egymás iránt türelemmel és megértéssel lenni, ráéreztek a közös játék örömére.

Forrás: bauernhaussolymar.blogspot.hu

A Kompanei sváb nyelvű színtársulat következő előadásai:
A Schmeick’s ? (Ízlik?) című produkciót láthatják az érdeklődők szeptember 4-én délután, a nemzetiségi önkormányzat által szervezett Idősek délutánján a művelődési házban. Babicsek Márta és Hartmann Hellebrandt Hilda darabjának következő előadására pedig szeptember 11-én, szombaton 16 órakor kerül sor, a Bauernhaus pajtaszínpadán.

ISMERTETŐ AZ ELŐADÁSRÓL:
A megözvegyült Moc (Matyi) másodszor is megnősült. Dolgos-szorgos feleségével, Wawival (Boriskával) csak egy baj volt, hogy az urának nem ízlett a főztje. Az asszony mindhiába igyekezett. Az egyik este véletlenül odakozmálta a vacsorát. A férj, miután jóízűen megette az ételt örömrivalgásban tört ki: „Na végre, ez jól esett! Az első feleségem mindig ilyen finomakat főzött!”