Különleges túrák környékünkön

1107

Holnap délelőtt 10 órától a Sas-hegy hüllőit ismerhetik meg a túrázók, este 7 órától pedig az illatozó fehér szegfüvek birodalmában tehetnek látogatást. A következő pénteken és szombaton a Nagy-Szénás tanösvény éjszakai felfedezésére indulhatnak a természet kedvelői.

A Duna-Ipoly Nemzeti park két Solymárhoz közeli látogatóközpontja is izgalmas túrákat szervez a következő időszakban.

Augusztus 6. – A Sas-hegy hüllői

Vajon honnan kapta nevét a hegy egyik ékköve, a fokozottan védett haragos sikló? Miért választotta címerállatául a pannongyíkot a Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület? Milyen kígyófajok fordulnak elő a hegyen? Tematikus túránk során ezekre a kérdésekre is fény derül.
A túra 10 órakor indul a Sas-hegyi Látogatóközponttól (Budapest XI., Tájék u. 26.), hossza 850 m, időtartama 1,5 óra. A teljes áru részvételi díj 950 Ft/fő, a kedvezményes 750 Ft/fő, a gyerek 650 Ft/fő. Jelentkezés: Kremnicsán János (sashegy@dinpig.hu, +36 30 408 4370)

Augusztus 6. – Esti túra az illatozó fehér szegfüvek birodalmában

Az István király-szegfüvet sok misztikum övezi. Honnan kapta nevét? Hogyan történik a beporzása? Túránk során sok más érdekesség mellett ezekre a kérdésekre is választ kapunk. Időközben lenyugszik a Nap, felgyúlnak a csillagok és a város fényei is.
A túra este 7-kor indul a Sas-hegyi Látogatóközponttól (Budapest XI., Tájék u. 26.), hossza 850 m, időtartama 2 óra. A teljes áru részvételi díj 950 Ft/fő, a kedvezményes 750 Ft/fő, a gyerek 650 Ft/fő. Jelentkezés: Kremnicsán János (sashegy@dinpig.hu, +36 30 408 4370)

Augusztus 12. és 13. – Szöcskeugrás és csillaghullás

Rendhagyó éjszakai túránkon a Nagy-Szénás tanösvény felfedezésére indulunk, s cserkésszük be közösen Európa legnagyobb rovarát. Egy rovar, amelyből csak női példányok léteznek! Hogyan szaporodhat? Hol élnek még a világon? Meg merné fogni? Túránk első részének főszereplője a fűrészeslábú szöcske lesz, azonban ahogyan haladunk útvonalunkon, a nap is nyugovóra tér, s mire kiérünk a Nagy-Szénásra, a nyári égbolt tárul elénk. Augusztus ezen időszakában vonul el Földünk felett a Perseidák meteorraj, így a ’csillaghullásban’ is gyönyörködhetünk.
A túra este 7-kor indul a Nagykovácsi Polgármesteri Hivatal parkolójából, hossza 3 km, időtartama 3 óra. A teljes áru részvételi díj 750 Ft/fő, a kedvezményes 500 Ft/fő. Jelentkezni. Jelentkezés: Becsei Katalin (szenasok@dinpig.hu, +36 30 511 1802)