A lakáskiadók most még pótolhatják adózási hiányosságaikat

981

Az adóhivatal megkezdte a közösségi szálláshelymegosztó-portálok adatainak elemzését, a májusi adatok alapján több mint ezer bérbeadónak érdemes rendeznie az államkassza felé az ingatlankiadásból származó jövedelme utáni elszámolást.

Az elemzésből kiderült, hogy májusban 441 településen 5206 bérbeadó 8299 ingatlant kínált. Tételes átalányadózásra 3925-en jogosultak. Voltak olyan magánszemélyek is, akik több mint 20 ingatlant hasznosítottak. Esetükben az előzetesen becsült bevétel mintegy havi 50 millió forint.

Az átalakított adóhivatal minden érintettnek segít a lehető legkedvezőbb adózási mód kiválasztásában. A költségvetés és a tisztességes adófizetők érdekében a NAV kockázatelemzői a rendelkezésére álló információkat összevetik a hónapról hónapra legyűjtött adatokkal. A hivatal ellenőrzést csak akkor rendel el, ha valaki még ezt követően sem teljesíti megfelelően a kötelezettségeit.
Az ügyfélbarát adóhivatalnak nem a bírságolás a célja, hanem az, hogy mindenki a szabályokat betartva adja ki az ingatlanát, és ellenőrzésre, bírság kiszabására már ne is legyen szükség.
Érdemes a tételes átalányadózást választani, hiszen így szobánként évente mindössze 38 400 forint közterhet kell leróni. Ezen felül a vendégektől beszedett idegenforgalmi adót kell befizetni az önkormányzat kasszájába.

A szálláshelymegosztó-portálokon kínált ingatlanok kiadása nem bérbeadásnak, hanem szálláshely-szolgáltatásnak minősül, ezért adószám kiváltása, és a tevékenység végzéséhez a jegyző engedélye mindenképp szükséges.