Olimpia eddig és most

2803

Ötkarikás relikviákból nyílt kiállítás ma délelőtt a Magyar Olimpiai és Sportmúzeumban. Az év végig nyitva tartó “Magyar olimpiai sikerek 1896-2016” című tárlaton több tucat tabló és eredeti relikvia mutatja be olimpiai sikereinket.

A kiállítást Kozmann György sportért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg, aki felelevenítette, hogy Kemény Ferenc révén Magyarország is részt vett a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) megalapításában. Ahogy fogalmazott: a múltban is nagy örömet szereztek a magyar embereknek az olimpiai sikerek, s reméli, hogy ez a riói játékok kapcsán is így lesz.
A megnyitón Sákovicsné Dömölky Lídia olimpiai bajnok tőrvívó elmondta, hogy hihetetlenül szerencsésnek érzi magát, hogy számos magyar ötkarikás diadalt a helyszínen élhetett át. „Olimpián részt venni és képviselni egy országot nagy dolog, aranyérmet nyerni még inkább, de átélni egymás sikereit és közösen meghallgatni a magyar himnuszt az maga a csoda – mondta. – Szívből szurkolok, hogy 2024-ben Budapest rendezhesse az olimpiát, és üzenem a riói olimpikonoknak, hogy önbizalommal küzdjenek, hiszen az már fél győzelem.”

Hogy mit láthatunk a kiállításon?

Többek között az 1964-ben Tokióban aranyérmes férfi vízilabda-válogatott összes úszósapkáját, Puskás Ferenc egyik futballcipőjét és Papp László bokszkesztyűjét is meg lehet nézni. Számos olimpiai diplomát is kiállítottak a rendezők, így Kemény Ferenc 1894-es NOB-alapítási emlékdiplomája, Hajós-Guttmann Alfréd 1896-os és Keresztes Lajos birkózó 1928-as bajnoki diplomája is megtekinthető. Az 1956-os melbourne-i olimpiai falu bejáratánál, a rendező ország lobogójának helyére felhúzott gyászszalagos magyar zászló ugyancsak látható. Ez akkor két hétig hirdette, hogy a szovjet tankok vérbe fojtották a magyar forradalmat. Az 1960-es játékok megnyitójának magyar jelzőcöveke és az 1972-es olimpia fáklyája, valamint Széchy Tamás „úszópápa” legendás baseballsapkája ugyancsak látható.

20160727_MTI_G0278 20120813_MTI_G0412

Már csak kettőt kell aludni

Augusztus 5-én kezdődnek Rio de Janeiróban a XXXI. nyári olimpiai játékok. Az ötkarikás versengésen 20 sportágban 158 sportoló képviseli a magyar színeket. Ide kattintva, napi bontásban láthatók azok az események, amelyeken magyar indulóval számolhatunk vagy előfordulhat magyar érdekeltség. Az időpontok minden esetben magyar idő szerint értendők.