A legjobb 8 étel fogyni vágyóknak – Mit ajánl egy profi személyi edző?

7481
Krasznai Gábor személyi edző

Csodadiéták helyett most egy profi személyi edzőtől tudhatjuk meg, melyek azok az ételek, melyeket büntetlenül fogyaszthatunk.

Ha fejben már megszületett az elhatározás, hogy a nyári szezonra tökéletes formába hozza magát, máris megtette az első és talán az egyik legnehezebb döntést a fogyás érdekében. Nem mindegy azonban, milyen módszereket és ételeket választunk ennek érdekében!

12687968_845990105511614_5319096992601447613_n„Kezdjük ott, hogy a fogyás akkor következik be, ha kevesebbet eszünk, mint amennyi energiára a szervezetünknek szüksége van. Merthogy energiát használunk (testhő fenntartása, szervek működése, lélegzés, izommunka) és energiát fogyasztunk (táplálék) mindezek fedezésére. Ha túlsúllyal küzdünk, az azt jelenti, hogy több energiát fogyasztottunk, mint amire a szervezetünknek szüksége volt. Így a felesleget zsír formájában raktározta el. Nem tehetünk mást, az energia bevitelt, vagyis az elfogyasztott ételek mennyiségét csökkenteni kell! Ám ez nem azt jelenti, hogy ha például kihagyjuk a reggelit, máris hatékonyan csökkentettük a kalóriabevitelt. A szervezetünk ennél furfangosabb. Jól meg kell választanunk, hogy miket eszünk meg és azt is, milyen mennyiségben. A legfontosabb, hogy naponta 5-ször étkezzünk, kis adagokban, amelyeket az alábbi ételekből egyszerűen össze tudunk állítani” – mondja Krasznai Gábor, az ismert személyi edző.

  1. Brokkoli: alacsony kalória tartalmú zöldségféle, amelyet levesnek, főzeléknek is elkészíthetünk, de grillezhetjük is. 100 gramm brokkoli mindössze 35 kalóriát tartalmaz, így bőségesen fogyasztható minden étkezéshez. Egy maroknyi barna rizzsel, és 1 szelet grillezett csirkemellel kiváló ebéd! Magas rosttartalmának köszönhetően sokáig nem leszünk éhesek.
  2. Fejes saláta: a brokkolihoz hasonló tulajdonságokkal rendelkezik. Alacsony kalóriatartalmának köszönhetően ideális fogás lehet. Akár nassolnivalóként is rágcsálhatjuk. 100 grammban alig 10-20 kalória van! Gyakorlatilag a legtöbb salátaféle alkalmazható a diétában.
  3. Csirkemell: azért a legjobb választás a húsfélék közül, mert rendkívül alacsony a zsírtartalma, ám igen sok fehérjét tartalmaz. Segíti a fogyást és jó minőségű tápanyagot biztosít a szervezetünknek, valamint az izomzatunknak. Az elkészítéskor kerüljük a panírozást, inkább roston készítsük el, kevés fűszerrel!
  4. Zabpehely: remek tápanyag, bár nem ajánlható korlátlan mennyiségben. A reggelihez viszont natúr joghurttal és némi gyümölccsel tökéletes választás. Rendkívül olcsó szénhidrát- és energiaforrás. Magas fehérje- és rosttartalmának köszönhetően, javítja az anyagcserét.
  5. Tojás: bár a tojás sárgájának fogyasztását nem ajánlott túlzásba vinni annak magas zsírtartalma miatt, a tojásfehérje ugyanakkor nagyon is ajánlott, hiszen remekül felszívódó fehérjeforrás. Vacsorára is bátran fogyasztható, némi salátával, tonhallal például.
  6. Zsírszegény túró: akár vacsorára is jó választás, mert nem hizlal, viszont laktat. Fehérjeturmix-porral összekeverve finom édesség, míg paprikával, retekkel, paradicsommal fogyasztva remek sós fogás. Fűszerezzük a túrót pirospaprikával, sóval, borssal, keverjünk hozzá apróra vágott lila hagymát majd tömjük bele egy félbevágott paprikába. Tökéletes vacsora!
  7. Piros gyümölcsök: magas antioxidáns tartalmuk kiválóan pótolja az alacsonyabb kalória bevitel miatt csökkenő antioxidáns, vitamin- és ásványi anyag bevitelt. Alacsony a cukortartalmuk is, ezért ajánlhatók a fogyókúra idején is.
  8. Tengeri halak: magas hasznos zsírsav tartalmuk kifejezetten segíti a fogyást és az anyagcserét. Nagyon egészségesek, hiszen semmilyen felesleges, lerakódó tápanyagot sem tartalmaznak. Magas fehérjetartalmú, laktató étel, bár az elkészítésüknél felejtsük el a panírozást és az olajban kisütést. Inkább roston süssük őket! Vacsorára is fogyaszthatók!