Oláh Judit: „Az ember itt megtanulja az alázatot”

2194
A solymári vöröskereszt tavalyi születésnapján

Tegnap ünnepelte 5 éves fennállását a Solymári Vöröskereszt Alapszervezet, melynek alapítójával, Oláh Judittal, a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezetének területi munkatársával beszélgettünk.

SolymárOnline: Öt év alatt önök lettek Solymár egyik legnagyobb civil szervezete. Ha valamibe belefognak, annak rendszerint súlya van.

Oláh Judit: Jelenleg 146 tagunk van, ennek 50 százaléka aktív önkéntes. Legutóbb épp vasárnap tartottunk sikeres véradást, de egyre jobban sikerülnek az adománygyűjtő akcióink is. Tavaly közel 6 és fél millió forint értékben osztottunk szét adományokat Solymáron és a környéken. Ebben benne van az másfél tonna vakolóanyag is, melyet közintézmények kaptak.

SO: Kik jönnek segélyért?

O.J.: Sajnos egyre több a jól szituált ember, akik portáján nem látszik a szegénység, de ha belépünk, kiderül, hogy télen csak egy szobát fűtenek.

SO: Azt tudjuk, hogy a versenyszférából érkezett a non-profit világba. Mi az, amit a legjobban megtanul itt az ember?

O.J.: Az alázatot, hiszen e nélkül képtelenség másoktól adományt kérni. Azt, hogy a pénz nem minden, sokkal értékesebbek az emberi kapcsolatok.

SO: Hogyan ünnepeltek?

O.J.: Végignéztük az elmúlt 5 év eseményeiről készült képeket a tagokkal együtt, jókat beszélgettünk, anekdotáztunk, sokat nevettünk, és természetesen torta is volt: egy ötven szeletes marcipán torta egy hatalmas vöröskereszttel.