Rendszer a parlagfüves területek felderítésére

1188

Július 1-jétől egészen a szezon végéig üzemel a Parlagfű Bejelentő Rendszer, amellyel interneten keresztül bárki megteheti az általa észlelt parlagfüves terület bejelentését. A bejelentések közvetlenül az ellenőrzésre jogosult illetékes hatóságokhoz jutnak el. Amennyiben a bejelentő igényt tart rá, az általa megadott elérhetőségén (e-mail-en, sms-ben) a bejelentésével kapcsolatban tájékoztatást is kap.

A parlagfüves területek felderítése és a lakossági bejelentések kezelésének megkönnyítése érdekében fejlesztették ki a Parlagfű Bejelentő Rendszer (PBR). A rendszer célja, hogy az információáramlást gyorsabbá és pontosabbá tegye, használatával közvetlenül az ellenőrzésre jogosult illetékes hatóságokhoz jutnak el az információk, így az intézkedések gyorsabban és zökkenő-mentesebben lebonyolíthatók.

A Parlagfű Bejelentő Rendszert bárki használhatja, a lakosság, a társadalmi szervezetek és a vállalkozások egyaránt. Július 1-től egészen a szezon végéig lehet bejelentéseket tenni, ugyanis a jogszabály július 1-hez köti a parlagfű elleni védekezési kötelezettség kezdetét, a fagyok beálltával (amely általában októberre esik) pedig véget ér az egyéves növények, így a parlagfű számára a vegetációs időszak.

Ahhoz, hogy valaki bejelentést tehessen, előzetesen regisztrálnia kell a felületen. A bejelentő a regisztrációt követően otthoni interneteléréssel, vagy akár mobiltelefonnal a helyszínen is megteheti bejelentését.