Ítéletidő

1506
Vanik Zoltán egyedülálló képet készített: két órán át fotózta Budapest egét a szerdai vihar közben, végül az összes villámot, amit lekapott, egy képre „varázsolta” (szeretlekmagyarorszag.hu)

A szerda késő délután kezdődött viharok miatt ma reggelig több mint 400 esethez riasztották a tűzoltókat és jelenleg is csaknem ötven helyen dolgoznak a viharkárok felszámolásán. Általában a viharos erejű szél és a nagy mennyiségű csapadék okozott problémát. A leszakadt faágak, kidőlt fák sokhelyütt akadályozták a közúti és a vasúti forgalmat, több helyen volt áramkimaradás. Az esővíz pincéket öntött el, és villámcsapások is okoztak gondokat.

Solymáron, a lakótelep környékén egy 20 kilowattos vezetékre dőlt rá egy faág, ami fel is gyulladt. Ezt áramtalanítás után a tűzoltók szakszerűen eltávolították. A baleset körülbelül egy órás áramkimaradást okozott – tudtuk meg Hlács Tibortól, a solymári polgárőrség képviselőjétől. Ezen kívül csak a Vasút utcában találtak leszakadt faágakat, szerencsére ezek semmilyen fennakadást nem okoztak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök reggel az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint heves zivatar és felhőszakadás veszélye miatt is narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben a fővárosban, Pest, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Azokon a területeken továbbra is lehetnek olyan heves zivatarok, amelyet 90 kilométer/óra feletti széllökés, több centiméteres átmérőjű jég kísérhet. Egy-egy zápor, zivatar idején rövid idő alatt akár 50 milliméternél is több eső hullhat.