Szent Iván éji álom – svéd módra

1265

Több ezer kilométer választja el őket, mégis egy nyelvet beszélnek. A solymári Cédrus Táncegyüttes nemrég a svédországi Helsingborg közönségét nyűgözte le a helyi Folkdansens Vänner társulat vendégeként. Lőrincz Beátával, az együttes egyik vezetőjével beszélgettünk.

SO.: A Cédrus Táncegyüttest vendégül látó Folkdansens Vänner társulatot 2012-ben ismerhette meg a Solymári Búcsú közönsége, de a kapcsolat korábbi.

L.B.: Igen, a svéd csoporttal egy ausztriai fesztivál, a Folklore Global során találkoztunk és rögtön feltűnt, hogy ugyanabban a szellemiségben dolgoznak, mint mi. Ez azt jelenti, hogy a táncház módszer szerint próbálnak, illetve állítják össze a műsorukat. A módszer lényege, hogy nem kész koreográfiákat erőltetünk rá a táncosokra, hanem egy adott tájegység eredeti táncait tökéletesen elsajátítva, majd improvizálva alakítjuk ki a saját műsorunkat. Ezt a metódust egyébként az UNESCO felvette a világ szellemi örökségének listájára, mint a legjobb megőrzési gyakorlatok magyarországi mintáját. Szóval, nagy egymásratalálás volt.

SO.: Mi volt a legemlékezetesebb élmény a mostani látogatáson?

L. B.:  Azon a fesztiválon vendégeskedtünk, a Midsommarfesten, mely a karácsony után a legjelentősebb ünnepnek számít azon a vidéken. A legnagyobb élmény talán az volt, amikor négyszáz emberrel együtt táncolhattunk. Emellett számos fellépésünk is volt. A legtöbb a helyi skanzenben, ahol a helsingborgiak igazi nyári piknikhangulatot varázsoltak, de felléptünk egy bevásárlóközpontban is, ami ugyancsak nagy élmény volt. Az együttesünk tagjait magánházaknál szállásolták el, ahol mindannyiunkat tejben-vajban fürösztöttek. Kirándulásra is jutott időnk, a város és környéke ugyancsak gyönyörű. Voltunk a kilátótoronyban és megnéztük a kikötőben álló erődöt is. Kirándulást tettünk egy gyönyörű természetvédelmi területen, a neve Kullaberg. És természetesen úsztunk a tengerben, köszönhetően a náluk elég szokatlan gyönyörű időnek is. Nagyon sok új barátság szövődött, valószínűleg lesz is folytatás…

Első táncfilmjüket forgatják
Régi vágyuk teljesül a hétvégén: megkezdik első táncfilmjük forgatását. „Régóta szerettük volna megörökíteni a Cédrus Táncegyüttes művészeti vezetője, Varga Zoltán koreográfus munkásságát. Tavaly a csíkcsomortáni verstáborban összebarátkoztunk Nagy Zoltán Péterrel, a Fehérvár Médiacentrum operatőrével, aki felajánlotta, hogy szívesen filmre veszi Zoli legszebb koreográfiáit. Cserébe csak annyit kért, hogy a fehérvári televízióban szabadon játszhassák majd a felvételeteket. Örömmel beleegyeztünk. Szombaton legalább hat táncot szeretnénk majd felvenni, és reméljük, rövidesen a teljes film is elkészül.  A címét még nem döntöttük el. Talán a ’Virágom, világom’ címet kapja majd. Ez volt Zoli 70. születésnapja alkalmából a Művészetek Palotájában rendezett nagy műsorának a címe is” – mesélte Lőrincz Beáta.