Vasárnap újra: Solymári Traktor Találkozó

1822

Vasárnap immár a tizenkettedik alkalommal rendezik meg Solymár egyik legérdekesebb és legtöbb érdeklődőt vonzó rendezvényét a Solymári Traktor Találkozót. Az eseményre idén 80-100 pöfögő masinát vár a Solymári Traktorbarátok Köre.

A nap fénypontja délután 4-kor természetesen a traktoros felvonulás lesz, de a programok már reggel 9-kor elkezdődnek. Az egyik legérdekesebbnek a traktorszépségverseny mellett a gyűrűvadászat ígérkezik, melynek során az akadálypályán felfüggesztett gyűrűket kell a traktorosoknak, vagy (illetve) a (mellettük álló) segítőjének egy hosszú, vékony rúddal (pálcára tűzni) „levadászni”.

Tavaly 94 veterán, többségében működő gép vett részt a találkozón, melyre a legtöbb résztvevőre természetesen Solymárról számítanak – tudtuk meg Földesi Jánostól, a találkozó egyik ötletadójától és szervezőjétől, de örömmel látnak minden, a környékről illetve az ország bármely pontjáról traktorral vagy anélkül érkező traktorbarátot. „Bármilyen hihetetlen, Solymáron van az országban magánkézben a legtöbb nyugati gyártású régi traktor, mintegy száz – százötven. A magyarázatot a község történelme rejti. A kitelepítettek ezekkel a munkagépekkel is segítették az ittmaradtakat. Így aztán sokan nőttünk fel ezek mellett a különleges gépek mellett.” Hogy különlegesek és bizony szempontból szépek az nem vitás. A gyerekek számára pedig különösen izgalmas egy ilyen rengeteg mozgó, forgó alkatrészt tartalmazó szerkezet. „Talán éppen miattuk és az ilyenkor kicsit újra gyerekké váló felnőttekért érdemes leginkább megrendezni ezt a találkozót immár tizenkettedik alkalommal” – folytatja Földesi János. „No meg azért, mert ilyenkor a traktortulajdonosok végre megbeszélhetik az aktuális problémáikat, tanácsot adhatnak egymásnak és persze alkatrészeket cserélhetnek” – teszi hozzá.

A program

  • Gépmustra – beszélgetések, sétatraktorozás „hintóval” folyamatosan.
    A legszebb traktorra – gépre 14 óráiig lehet a szavazatokat leadni. Az első 12 helyezett a Solymári Traktorbarátok Köre 2017. évi naptárában fog szerepelni.
  • Traktorszentelés a reggeli szentmisét követően a Templom téren
  • Meglepetés – ügyességi versenyek 11 órától a PEMŰ Sportpályán
  • Gyerekeknek traktor kvíz és traktoros színező, valamint meglepetés-ügyességi játék
  • Gépindítás 13 órától.
  • Gyűrűvadász vándorkupa 13 órától
  • Gépindítás 15.30-tól majd felsorakozás a felvonuláshoz.
  • A felvonulás 16kor indul.

Útvonal: PEMŰ Sportpálya – Terstyánszky u. – Váci Mihály u. – Rozmaring u. – Ifjúság u. – SPAR parkoló – Terstyánszky u. – Mátyás kir. u. – József Attila u. – Dózsa György u. – Templom tér – Kálvária u. – Hősök u. – Mátyás király u − Terstyánszky u. – PEMŰ-Sportpálya (az útvonal kb. 8 km hosszú).

  • Gyorshajtási gyakorlat. A visszaérkezést követően
  • Eredményhirdetés.