ÁNTSZ: figyelni kell a sópótlásra – másodfokú hőségriadó vasárnap estig

1421

A nagy meleg miatt az országos tisztifőorvos június 23. (csütörtök) 00 órától június 26. (vasárnap) 24 óráig másodfokú hőségriasztást adott ki – áll az ÁNTSZ honlapján.

prognózis szerint csütörtökön 30-35, pénteken 31-35, szombaton pedig 31-36 fok között alakulhat a hőmérséklet, felhő csak elszórtan lesz az égen, ha lesz is zápor, az hamar elmúlik.

A melegben az izzadás miatt sót veszítünk, ezért érdemes olyan ásványvizet fogyasztani, amelynek magasabb a nátriumtartalma – mondta Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos. Arra a kérdésre, hogy jobb-e meleg italokat fogyasztani a hőségben azt mondta, lehet meleget inni, de ennek nincs akkora jelentősége, „nem létfontosságú”.
A strandolók figyelmét arra hívta fel, hogy felhevült testtel hideg vízbe ugrani veszélyes, inkább fokozatosan kell bemenni a vízbe és így hűteni le a testet. Elmondta továbbá, hogy a melegben lenge, világos színű ruhát érdemes viselni, és védeni kell a fejet a sugárzástól.

Jó tanácsok hőségben:

  • tanácsos kerülni a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását,
  • 11 és 15 óra között lehetőség szerint ne tartózkodjunk a tűző napon,
  • megfelelő ruházattal és naptejjel védjük bőrünket a leégés ellen,
  • gyermeket, állatot ne hagyjunk a parkoló autóban, mert rövid időn belül elviselhetetlen meleg lesz az utastérben.

A nagy hőség bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt, de vannak különösen veszélyeztetett csoportok. Ilyenek például a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Az autóval közlekedők figyelmére is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg, fokozott óvatossággal kell vezetni. Akik a kánikulát vízparton töltik, napozás után hűtsék le magukat mielőtt a vízbe mennének – figyelmeztet az ÁNTSZ.