Ez volt a találkozások fesztiválja

2287
A fesztiválról készült fotókat Barcsik Lilla készítette

Több újdonsággal is találkozhattunk az idei, immár tizenhatodik Gospel Fesztiválon, melyet még a vele párhuzamosan futó magyar-izlandi meccs sem zavart meg.

Új helyszín, fantasztikus fellépők, hamisítatlan fesztiválhangulat, csodálatos nyári este – az idei Gospel Festiválon minden összejött, amitől egy ilyen rendezvény igazán jól sikerülhet.

02

Jeney Erzsébet, a fesztivál megálmodója és örökös motorja azért természetesen eleinte most is izgult. „Csak akkor nyugodtam meg, amikor kezdés előtt megláttam, hogy telt ház van” – mesélte kipirultan. Hosszú idő után idén újra valóban fesztiválszerű lett a rendezvény, ami azt jelenti, hogy a fellépők nem műsorszerűen követték egymást, hanem koncertjeik között fél-, háromnegyedórás szünetek voltak. A közönség így felszabadultan beszélgethetett, élvezhette a csodás nyári estét, és fél szemmel még a meccsre is figyelhetett. Egyébként nem csak a helyiek találkozhattak egymással, hanem természetesen a fellépők is. A négy nevelőotthon növendékeiből verbuvált gyerekkórus a Bolyki Soul and Gospel együttessel, a felvidéki The Angels Gospel Music Band a kárpátaljai Credóval. Felejthetetlen élmény volt látni amikor a két határontúli fellépő megölelte egymást. A koncertek sorát a legifjabbakból álló Csillag Kórus nyitotta és az olasz Just4Jesus formáció zárta a karizmatikus Tyna Maria Casalinivel az élén. A magyar nyelvű búcsúdal közös imádságként zárta a fesztivált.

03 05 06 09 12 13 17 18 19 20 23 25 26 27 30

Dr. Csókay András előadására, melyben saját spirituális útjáról beszélt éppúgy sokan voltak kíváncsiak, mint Petrás Mária csángó keramikusművészre és munkáira.

08 15

Hogy mit üzen a mának a gospel műfaja, zenei világa és szellemisége? Erről Jeney Erzsébet így beszélt: „Vannak örök üzenetek. A gospelé is ilyen. Ez pedig maga a szeretet, amelyet mindenki maga élhetett itt meg hitből, zenéből, barátságokból merítve.”

x24

A fesztivál fővédnökei ezúttal sajnos csak lélekben lehettek jelen. Mádl Dalma asszony egészségi állapota miatt, dr. Beer Miklós püspök pedig pappá szentelésének 50. évfordulója okán csak üdvözlő szavait tudta ezúttal elküldeni. A búcsúzás pillanataiban Illéssy Mátyás atya, a fesztivál másik alapítója személyes emlékeit elmesélve hívta fel a figyelmet a hit segítő, gyógyító, támogató erejére.

x11

Érdekességmorzsák a fesztiválból

> Dr. Csókay András előadásának egyik legérdekesebb példázata a három lábú széké volt, melynek hiányzó lába az akarat. Hiába van meg a másik kettő, – az értelem és az érzelem – nélküle billeg a szék. S, ha nincs egyensúlyban a hitünk, kibillen az életünk is.

> A beszélgetéseket Varga Flóra riporter, médiaszakember vezette, akit sokan a Cédrus Táncegyüttes táncosaként ismernek.

> Tyna Maria 2012-ben már vendége volt a fesztiválnak, sőt Illéssy Mátyás plébános hívására Százhalombattán is adtak koncertet. Érdekesség, hogy kértek a szervezőket, keressenek egy szoprán vokalistát, azonban a rövid idő miatt senkit nem találtak. Ekkor az olasz énekesnő felhívta a négy évvel ezelőtti magyar vokalistát, aki örömmel ugrott be most is a hívásra, annak ellenére, hogy a felkészülésre mindössze két napja volt.

> Tyna Maria – aki energiabombaként egymaga betöltötte a színpadot az első perctől az utolsóig – a számok között hosszan beszélt a közönséghez, mert nagyon fontosnak tartja a hang egyfajta közvetítő szerepét, ami alkalmas az imádság kifejezésére, de összeköt bennünket embereket is, ha megtaláljuk a saját, illetve a közös hangunkat. Jeney Erzsébet segítségével lefordították az egyik dal pár soros szövegét magyarra, így azt közösen énekelhették a közönséggel és a felvidéki énekesekkel.

> A szinkronfordítást végző olasz tolmácsnak sem volt egyszerű feladata, hiszen Tyna Maria énekszámok közötti mondatait úgy kellett tolmácsolnia a közönség felé, hogy az ne jelentsen törést a zene ritmusában.

> Illéssy Mátyás plébános azzal zárta mondanivalóját, hogy ha már Jeney Erzsébet lelkesedésének köszönhetően 16 évet megért ez a fesztivál, segítsük, hogy felnőttkorba léphessen. Mindegy, hogy mekkora a közönség, és hol a helyszín, a szeretet,és a szándék a lényeg, ami évről évre megtapasztalható ezeken az eseményeken.

> Az est háziasszonya, mint 16 éve minden alkalommal a jól ismert Csűrös Csilla volt, a szervezők ezúton is köszönik hűségét a fesztiválhoz, ahogy a fő médiatámogató, a Magyar Katolikus Rádió tudósításait is az eseményről.

Az összeállítást Jármy Évának köszönjük!