„Az ungvári korzó hangos a magyar szótól”

1307

A szombati Gospel Fesztivál egyik különleges színfoltja a kárpátaljai Magyar Örökség-díjas Credo együttes lesz. A négytagú zenekar húsz éve alakult.

Magukat verséneklő együttesnek nevezik, hiszen műsoruk jórészt megzenésített versekből áll. „Próbáljuk versben és zenében körbejárni az egész Kárpát-medencét – mondja az egyik énekes, Varga Katalin. – A repertoárunk rendkívül széles, Dzsida Jenő, József Attila költeményei éppúgy megtalálhatók benne, mint Bodnár Éva kortárs felvidéki költőnő versei. A közönségünknek természetesen mindig vannak kedvencei. Ilyen például a Horváth Sándor költeményére írt ’Mert a haza nem eladó’ című dalunk, melyet kárpátaljai Himnuszként is emlegetnek. Sokszor állva is éneklik, de a megzenésített házi áldást is nagyon szeretik.”

credo6 credo7

Kárpátalján mostanában nincs könnyű helyzetben a maradék magyarság. Ezt Katalin is megerősíti. Mégis, hogyan igyekeznek megőrizni a nyelvet, kultúrát? „Ungváron, Beregszászon és a határmenti falvakban szerencsére még tartjuk magunkat. Ungváron a korzó hétvégén mindig hangos a magyar szótól. Különösen azok találkoznak ilyenkor, akik templomba járnak. Beszélgetnek, kávéházakban üldögélnek. És persze ott vannak az olyan közösség események, mint a szüreti bálok, ahol mindig felcsendül az ének.”

credo3