Zenei csemegék: pénteken Deák Bill, szombaton Babos Gyula koncert!

1977

Péntek este a Deák Bill Blues Band lép a solymári művelődési ház színpadára, szombaton pedig, az egyik legnevesebb hazai gitáros, Babos Gyula mutatja be új lemeze, a Makrokozmosz anyagát a Jazz Weekend keretében.

Ez az album, mely merőben eltér a korábbi lemezeimtől Bartók Bolgár táncok című művének hatására született” – mondta a legendás zenész a SolymarOnline-nak.

„Babos Gyula mindig élen járt az új stílusok meghonosításában, miközben most is ugyanaz a fantasztikus mesélő, aki a melódia szépségét és a jazzritmus lüktetését különböző hátterek előtt mindig fenntartja zenekaraival. Pege Aladárral, a Kexben, Szakcsi Lakatos Bélával a Rákfogóban játszott, majd a Saturnusszal érte el a máig tartó népszerűségét. A Sonynál több mint egy tucat országban kiadott Blue Victory kicsit helyre tette a lemezipar adósságait vele szemben, Victor Bailey, James Moody, Teri Lynn Carrington, Tony Scott, Frank Zappa, Jiri Stivin oldalán koncertezett és felvételeket készített. A Babos Project Romanival egyéni módon ötvözte a roma zenei hagyományt a jazz-el, és mesélős kedve azóta alakult zenekaraiban sem csökkent. Babos általában nagy kiugrási lehetőségeket szokott adni egy-egy tehetségnek, máshol még nem hallott fiatalnak. Ezen nem is lehet csodálkozni, hiszen köztudomású, hogy Babos Gyula a Zeneakadémia Jazz tanszéke alapítóinak egyike, még a konzis időkből, évtizedek óta folyamatosan tanít. A zenekarvezető a dobok kezelését most a 22 éves Czirják Tamásra bízza, akinek óriási empátiáját az első közös koncert után örömmel és meglepetten érzékelte. A bőgőszólamra pedig a több együttesben is fontos társ-alkotó szerepet betöltő Orbán Györgyöt kérte fel” – írta róla Zipernovszky Kornél.

A zenekar tagjai: Babos Gyula (gitár), Fekete Kovács Kornél (trombita, szárnykürt, billentyű), Winand Gábor (soprán-, tenorszaxofon, ének), Orbán György (bőgő), Czirják Tamás (dobok).

Június 10. péntek 19 órától
Blues est
a Féldecibel, majd a Deák Bill Blues Band koncertje

Június 11. szombat 17 órától
Jazz Weekend
a Bognár Szabolcs Quartet, a Freeport fellépésével, majd a Makrokozmosz Babos Gyula új produkciója

A koncertek díjmentesen látogathatók!