Solymár összeköti a székelyeket és az elüldözött svábokat – beszélgetés dr. Szente Kálmán polgármesterrel

1759

Az elmúlt évben 10 000 euró közvetlen brüsszeli támogatásban részesült önkormányzatunk, a „Solymári búcsú egy összetartóbb Európáért” című pályázatával. A Magyar Fejlesztési Központ most – a megvalósult projektet bemutató – interjút készített dr. Szente Kálmán polgármesterrel, követendő példát állítva a potenciális hazai pályázói kör számára.

Ez volt az első megnyert, közvetlen brüsszeli forrású pályázatuk, amit részben utaztatásra, részben a programokra fordítottunk. A hagyományőrző rendezvényre és egyben testvérvárosi-találkozóra a németországi Wüstenrotból és a székelyföldi Csíkpálfalváról érkeztek vendégek – mondja a beszélgetésben Solymár polgármestere.

Gondolatait így folytatja: A magyar-sváb kulturális és nyelvi kettősség miatt Solymár egyfajta integráló ponttá vált, itt összefutnak a németországi és az erdélyi szálak. A búcsúra jöttek innen is, onnan is, a projektnek köszönhetően még többen, mint az előző években. A búcsú, és a testvérvárosi kapcsolatok ápolása egy mélyebb célt szolgál: a fiatalokat akarjuk összehozni, és tudatos gondolkodásra, hagyományőrzésre nevelni. A közös élmények, az iskolai kirándulások mind-mind azt erősítik a fiatalokban, hogy jó érzés megtapasztalni a kulturális sokszínűséget, és ha valaki igazán ráhangolódik, rájöhet, hogy a különbözőségeken túl mennyi hasonlóság köti össze a három népet.

A polgármesterrel készített 9 perces beszélgetést ide kattintva hallgathatják meg olvasóink.