Mi lesz veled kisiskola?

2199

Budaörs Város Önkormányzata legutóbbi testületi ülésén elvi állásfoglalást fogadott el, amelyben tiltakoznak az oktatási intézmények teljes államosítása ellen, mivel a kormány olyan törvénymódosítást terjesztett a Parlament elé, amely az iskolák fenntartása után a működtetésük jogát is elvenné az önkormányzatoktól. Valamennyi budaörsi oktatási intézmény (az egyháziakat leszámítva) csatlakozott az Illyés Gyula Gimnázium által kezdeményezett tiltakozáshoz és demonstrációhoz, amelyet az oktatási intézmények teljes államosítása ellen tartanak ma este 7 órakor a Városháza előtti téren.

Bús Balázs, Óbuda polgármestere a pedagógus nap alkalmából tartott ünnepi beszédében pedig elmondta, hogy már korábban is vegyes érzelmekkel gondolt a kihívások elé állított oktatási rendszerre. „Ma már látjuk, hogy a Klik nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ezért kisebb csoda, hogy sikerült megtartani kerületünkben a korábban magasra pozícionált oktatási színvonalat.” Majd hozzátette ha az iskolák működtetési feladata is elkerül az önkormányzatoktól, a szubszidiaritás – az az elv, mely szerint minden döntést és végrehajtást a lehető legalacsonyabb szinten kell meghozni, ahol a legnagyobb hozzáértéssel rendelkeznek –, mint az egyik fontos kereszténydemokrata alapérték, elveszni látszik.

A törvénymódosítás híre Solymár esetében is számos kérdést vet fel, különösen annak fényében, hogy idén kezdődne a kisiskola épületének felújítása, átépítése.
Dr. Szente Kálmán polgármester a következőket mondta a kialakult helyzetről:

„Sok kérdés még nem tisztázódott, de úgy tűnik, hogy az új törvény több ponton ellentétes lesz a Nemzeti Sportközpontokkal kötött beruházási szerződésünkkel, ezért ezt is módosítani kell. A projektet addig le kellett állítanunk, amíg nem látjuk a törvény végrehajtási rendeletét, pedig már készen voltunk a költségvetés áttervezésével. Annyi már nagyon valószínű, hogy idén ősszel nem tudjuk elkezdeni a beruházást, azonban ha sikerül megállapodni az állammal, akkor talán jövő tavasszal elkezdődhetnek a munkálatok. Az nagyon meggondolandó, hogy ilyen mértékű hitelt vegyünk fel egy olyan épület felújítására, amit utána nem mi üzemeltetünk, és a továbbiakban a sorsába sincs beleszólásunk. Egyelőre nem tudjuk pontosan, hogy mi fog történni.”