Dr. Csókay András: A gonosz lélek nagyon ravasz, mert a dolgok sokáig jól mennek Isten nélkül is

1982

Az idei Gospel Fesztivál meglepetése, hogy a zene mellett másfajta lelki táplálékkal is szolgál. Június 18-án, a fellépő kórusok mellett, Petrás Mária keramikusművésszel és dr. Csókay András idegsebész professzorral is beszélgethet a közönség.

Két Prima Primissima Díjas – Petrás Mária és dr. Csókay András – is vendége lesz a XVI. Nemzetközi Gospel Fesztiválnak, egy-egy beszélgetés erejéig. Mindkettőjük élete, munkássága a hit erejéről, megtapasztalásáról tesz tanúbizonyságot.

„Abban a világban, amelyben születtem, imádságos harangozással kezdődött a nap, és avval is ért véget” – mondja Petrás Mária, aki hosszú utat járt be a moldvai Diószéntől Budapestig. Bár már világszerte ismert előadó- és iparművész, egy pillanatra sem feledkezik meg gyökereiről, örökségéről.
„Névtelen szentek között nőttem fel, akik a sereg gyermekükkel körülvéve tudtak énekelve szőni, fonni, gyönyörűen hímezni, varázslatossá tenni azt a nehéz világot. Böjttel és imádsággal, Mária erejével elmesszítették a testi-lelki bajokat. Az ő képüket szeretném példaként a világ elé tárni” – fogalmazza meg művészetének célját.
Az általa képviselt műfaj elsőre különbözőnek tűnik a gospeltől, mégis egy tőről fakad vele. Az ősi csángó keresztény hitből és Mária tiszteletből táplálkozik, s ennek okán izgalmasan egészíti ki a fesztivál alapgondolatát.

„A gonosz lélek nagyon ravasz, mert a dolgok sokáig jól mennek Isten nélkül is, megy a szekér hit nélkül is. A házasságok sokáig jól mennek templom nélkül is. Összeházasodnak, szerelem van, gyerekek jönnek, minden szép és jó. De ha majd nagyon legyengül a sportoló, mert nem edzette lelkét, akkor jön a ravasz kísértő, aki ezt az embert hamar ki tudja nyírni, le tudja győzni” – vélekedik Dr. Csókay András idegsebész professzor. A vele való személyes találkozás sok függőségben, társkapcsolati válságban, gyászban lévőnek jelentett már kapaszkodót, hiszen Csókay professzor mindig őszintén beszél életének mélypontjairól, az innen kivezető út megtalálásáról: „Sajnos így jártam én is. Nagyon szép kezdet után, szép családi élet után, 36 évesen teljes válságba kerültem és úgy éreztem, hogy minden tönkrement. Tönkrement a házasságom, rossz apa voltam, rossz orvos és körülöttem minden romokban hevert. Nyugodtan kimondhattam azt magamról, hogy a tékozló fiú ott van a disznóól közepén. Ide sok ember eljut. Hála Istennek az ember szívébe bele van ültetve a lelkiismeret, amit mondhatunk Krisztus hangjának is. Ez mindig akar szólni, figyelmeztetni, de ezt meg is kell hallani. A gödörből elindulni kifelé az nem olyan nagy dolog, mert ott rossz lenni. Ahhoz már kell valami kitartás, hogy hazaérjen az ember és otthon is maradjon. A megtisztulás útját végigjárva, maradjon rajta a megvilágosodás útján.”

A beszélgetések június 18-án, szombaton fél 4-kor és 6 órakor kezdődnek. Petrás Mária alkotásainak kiállítása 15–21 óráig látogatható.