Kétnapos gyerekfesztivál a „Csillagvirág klinika” parkjában

4854

Ezen a hétvégén a gyerkőcöké a főszerep Nagykovácsiban! Óriás kalandpark, hintapark és megannyi élmény két napon át. A Varázskastély fesztivál minden játéka és programja ingyenes!

Igazi családi programra várnak kicsiket és nagyokat Nagykovácsiban, Június első hétvégéjén. Az ingyenes kétnapos fesztiválon életre kel a Nagykovácsi Teleki-Tisza Kastély parkja. A Varázskastély fesztiválon a gyerekkoncertek (Écsi Gyöngyi, Kaláka) mellett rengeteg érdekes program és játék várja a családokat. A Hintayo hinták, az Óriás légvár kalandpark mellett Gyerekolimpia, Trambulinpark, Állatsimogató és Kézműves játszóház is helyet kap. A szervezők az egészen kicsi babákra is gondoltak, így lesz pelenkázó hely és Baba Tanya is, ahol babzsákok és kis játékok várják az apróságokat és szüleiket. A fesztivál és a faluközpont között pedig ingyenes Mesevasút közlekedik mindkét nap, ahol a vonatozás közben meséket, dalokat hallgathatnak a gyerkőcök.

68202224

A Teleki-Tisza Kastély története
Az eddigi kutatások szerint a Nagykovácsi kastély valamikor a 19. század közepén épült vadászkastélyként, de az évtizedek folyamán rengeteg változtatáson esett át, jelenlegi formáját a 20. század húszas éveiben nyerhette el. A területet már régóta birtokló Wattay családtól előbb a Teleki, majd a Tisza családhoz került, és 1849-ben Görgey Arthur tábornok főhadiszállásaként is szolgált.
A Tisza család a második világháború alatt is lakta a kastély, de 1946-ban előbb Argentinába, onnan az Egyesült Államokba menekültek. A könyvtárával és berendezési tárgyaival együtt elhagyott kastélyban a háború utolsó éveiben az üldözött szülők gyerekeinek nyújtott menedéket a Vöröskereszt, de 1945 nyarán már a Szövetséges Ellenőrző Bizottság angol tagjai használták nyaralóként. A háború után rövid ideig a Földművelési Minisztérium nyaralójaként működött, aztán az 1951-es államosítás után a Honvédség üdülője lett.
Az államosítás előtt egy évig működött az épületben pártiskola, majd 1958-tól lett az Országos Erdészeti Főigazgatóság Erdészeti Nevelőotthona, ahol nyaranta a mezőgazdasági és erdészeti dolgozók gyerekeit üdültették.
A rendszerváltás után egy ideig Mezőgazdasági Szakképző Intézet és Nevelőotthon működött itt, a kastély épülete kollégiumként funkcionált, majd kiürítették, és 2015-re az épületek és a park állapota leromlott. A háború előtti berendezésből mára csak egy gyönyörű falépcső és a több mint száz éves nyílászárók maradtak.
Hogy milyen lehetett a kastély belülről, azt az Elvarázsolt dollárcímű filmben lehet megtekinteni. A 2000-es években a kastély lett a Jóban, rosszban Csillagvirág klinikája. Néhány évvel ezelőtt pedig a Rucomil című szatírát forgatták itt, ebben bolondokházát faragtak a kastélyból.
A 2016 áprilisában megkezdődött munkálatok célja, hogy visszanyerje történelmi pompáját a több mint 150 éves épületegyüttes. A felújítási koncepció kialakításánál a Magyar Cserkészszövetség Mérnökirodája maximálisan figyelembe vette a műemléki értékeket és az épületben rejlő lehetőségeket.