Holnap kezdődik az Utolsó Sörfesztivál a Budai Várban

1148

Több mint kétszáz főzetet kell végigkóstolnia annak, aki minden sörfajtát kipróbálna az Utolsó Sörfesztiválon a Budai Várban. Akik szeretik a kihívásokat, ne tántorodjanak el a nagy számok hallatán, azok viszont, akik szeretnék megismerni a kínálat legjavát, feltétlenül meg kell kóstolniuk a következő öt sört, amit nem szabad kihagyni a hétvégén:

A legbódítóbb Belga: a Delirium Nocturnum
Lehet, hogy reánk ült a rózsaszínű elefánt? – kérdezik a testes Kelet-Flandriai sör megalkotói. A Huyghe Sörfőzde 1654 óta készíti el a feketébe hajló, mélyvörös főzetet, ami bódító hatásáról, és intenzív ízvilágáról ismert. Ez a sör mindet tud, már egy kicsit túl sokat is. A harsány emberek itala, ágyba térés előtt ideális főbelövés, és ezt maga a gyártó állítja.

A legjobb ízesített: a Kapucinus barna meggyes
Barna láger, igazi hazai mentalitással. A készítők ugyanis azt vallják: ha kézműves sörről van szó, az legyen minden cseppjében igazi. Éppen ezért valódi gyümölcsökből készül, tartósítószer nélkül, belga módszerrel, de magyar sörfőzdében.  Eleinte édes, meggyes ízeket kelt, de az elfogyasztása után a barna sörök keserűségével ellensúlyozza a gyümölcsös sörök megszokott hatását.

A leginkább orosz: a Romanov
A fóti főzet igazi klasszikus Russian Imperial Sout ale, hat féle malátából és három féle komlóból. A sűrű, fekete ital testessége egy főétkezésnek is megfelelne, de csak óvatosan: az alkoholtartalma 12% százalék. Állagát és ízvilágát annak köszönheti, hogy a szokásosnál két és félszer több malátával készül, éppen ezért édeskés, mégis testes és tömör. A Vince magazin nagy sörtesztjének nyertese, és a Miskolci Nemzetközi Sörverseny aranyérmese. Ráadásul minden Marvel rajongónak eszébe juttatja a kedvenc női karakterét.

A legnőiesebb: a Floris Kriek belga meggyes búza
A természetes meggylével érlelt, édesen savanykás finomság azokra vár a fesztiválon, akik nem kedvelik igazán a söröket. Habja a brüsszeli csipkére emlékeztet, frissítő ízében a gyümölcs zamata dominál, némi mandulás keserűséggel.

A legtitokzatosabb: a Váci út 83 sörprojekt
Fedőnéven debütál a hazai piac legújabb söre a fesztiválon. A nagyközönségnek és a sörszakértőknek is lehetőségük nyílik a kóstolásra, a sörtankokból egy Hoplager, egy Pilsner, egy IPA és egy APA típusú sört is csapolnak majd. A készítők újhullámos sörfőzdéjéből állítólag minőségi, tartósítószer nélküli főzetek érkeznek a várba, amit nagy precizitással, többféle komlóval és malátával készítenek.

A 4 napos nyárindító sörünnep 200 féle sörkülönlegességgel,  a legjobb hazai, import és kézműves sörökkel, koncertekkel, egyedi fesztivál korsóval, street food ételekkel, food truck show-val,  izgalmas sörös játékokkal és programokkal és cider ligettel várja a látogatókat június 2-ától a Budai Vár teraszain.