Ezeket ne egye és ne igya reggelire, ha jót akar!

2631

A reggeli a nap legfontosabb étkezése. Ám ennek is megvan a tudománya! Ha pedig vigyázni akar súlyára, különösen fontos, mit és hogyan eszik!

Amit semmiképp se!

  1. Felturbózott fekete
    Bár a kávéban lévő koffein segíti a gyors anyagcserét, ám ha cukorral és tejszínhabbal a issza, akkor csak a feleslegesen elfogyasztott kalóriák számát növeli. Inkább mandula- vagy szójatejjel finomítsa!
  2. Energiaital
    Jobb nem is belegondolni, hogy mennyi mesterséges adalékanyagot tartalmazhatnak ezek az édes löttyök. Ha szüksége van az extra koffeinre, de nem szereti a kávé ízét, próbálja ki a zöld teát.
  3. Túl sok só
    Kedvenc felvágottja és virslije bizony alaposan meg van pakolva sóval. Emiatt a szervezete vizet tart vissza, így egész nap puffadtnak érezheti magát. Ha pedig rántottát készít, só helyett inkább őrölt csilipaprikával, borssal vagy a kurkumával fűszerezze.
  4. Túl sok rost
    Ha egyszerre túl sok rostot eszik, a nap folyamán szélgörcsök kínozhatják. Ezért ne felejtsen el sok folyadékot inni! Ez „megolajozza” a rostdús táplálék útját az emésztőrendszerben.
  5. Gabonapelyhek
    Ez az egészségesnek tűnő reggeli majdnem mindig hozzáadott cukorral van teletömve. Sok gyártó nem is szereti feltüntetni az összetevők listáján, nehogy elriassza az egészségtudatos fogyasztókat. Helyette különböző álneveket használnak, mint például a glükózszirup, fruktóz vagy éppen a maltitol.
  6. Alacsony zsírtartalmút élelmiszerek
    Az ilyen termékek általában jóval több cukrot és sót tartalmaznak, mint a „normál” változatok. A „jó” vagyis a többszörösen telítetlen zsírokra szüksége van. Ha ezeket fogyasztja, később éhezik meg, ráadásul a koleszterinszintjét is a kívánt szinten tarthatja.
  7. Csak tejtermék
    A sajtok, joghurtok és más tejes készítmények igencsak kalóriadúsak, hosszú távon súlygyarapodáshoz vezetnek. Ráadásul a bennük levő tejcukorra a lakosság mintegy 65-90 százaléka érzékeny. Ez enyhébb esetben felfújódást okoz, de nem ritka az emésztési rendellenesség sem.
  8. Csak szénhidrát
    Talán már észrevette, hogy ha csak kenyeret vagy péksüteményt reggelizik, akkor pár órán belül már kopog a szeme az éhségtől. Ez a magas széndidráttartalmuknak miatt van. Helyettük próbálja ki a magasabb rosttartalmú, teljeskiőrlésű változatokat, némi fehérjével! Mindkettő segít a tápanyagok lassú, fokozatos felszívódásában, így jobban kibírja majd ebédig.
  9. Kizárólag „teljeskiőrlésű” müzli
    Bár ezek valóban tartalmaznak valamennyi teljesértékű gabonát, legtöbbször hagyományos fehérlisztes pelyhekkel dúsítják őket. Nem beszélve a tartósítószerekről és a további adalékanyagokról: só, színezékek, ízfokozók.
  10. Disznózsír, szalonna, kolbász
    Attól még, hogy eleink ezeket fogyasztották, korántsem biztos, hogy mi is megtehetjük. Rendszeres fogyasztásuk ugyanis elhízáshoz, magas koleszterinszinthez, szív- és érrendszeri betegségekhez vezet.

A legegészségtelenebb reggelizős szokások

  1. Teletömi magát
    A reggeli nagyon fontos, de ha túl sokat eszik, csak puffadt és lomha, fáradékony lesz egész nap. A szerevezet számára ugyanis túlságosan megerőltető feldolgozni az extra kalóriákat. Reggelizzen mértékkel, és a hasa meghálálja!
  2. Kihagyja a reggelit, hogy tovább alhasson
    Rossz ötlet kihagyni az első étkezést, mert ez a nap folyamán túlevéshez és az anyagcsere lelassulásához vezet. Az ébresztő óra kinyomása és a felkelés halogatása negatív hatással van a hormonokra – főleg azokra, melyek csökkentik a hasi zsírpárnát. Amint megszólal az ébresztő, pattanjon ki az ágyból!
  3. Akkor is eszik, ha nem éhes
    Nem mindenki kívánja korán reggel az ételt. Csak azért, mert azt tartják, hogy ébredés után első a reggeli, nem biztos, hogy önnek is beválik ez a tanács. Figyeljen a teste jelzéseire! Ha nem éhes, ne egyen csupán azért, mert ezt tartja egészségesnek. Várja meg, amíg valóban kívánja a finom falatokat.
  4. A maradékot fogyasztja
    Érthető, ha nincsen kedve még reggelente is főzőcskézni. Mégis érdemes ellenállni a tegnapi pizza vagy szülinapi torta maradékának! A bennük levő zsír, cukor és só kombinációja biztos recept a kellemetlen teltségérzetnek és az egész napos rossz közérzetnek.
  5. Nem eszik elég fehérjét
    A fehérjefogyasztás a kulcsa annak, hogy reggeli után tele legyen energiával és ne legyen egy-két óra múlva éhes. Válasszon proteinben gazdag ételt, amitől nem szökik egekbe a vércukra és hosszabb ideig eltelíti.
  6. Tévézik reggelizés közben
    Sokan szeretik a napot hírek vagy beszélgetés műsorok nézésével indítani. Ha mindezt evés közben csinálja, az elvonja a figyelmét az ételről. Így nem tudja élvezni az ízeket, és valószínűleg többet is eszik annál, mint amennyivel jóllakna.
  7. Nem iszik vizet ébredés után
    Ez sokkal inkább hatással van a derékbőségére, mint gondolná. Minden, testünkben zajló folyamathoz elengedhetetlen a folyadék. Ha nem iszik reggel, akkor fáradtnak, kimerültnek érzi majd magát, amitől aluszékony lesz. Emiatt több tápanyagot raktároz el a szervezete, ami hízáshoz vezet.
  8. Közvetlenül a müzlisdobozból falatozik
    Ha puszta kézzel, egyenesen a dobozba nyúlva tömi magába a müzlit, csak árt magának. Bármennyire is egészséges a választott müzli, nem látja, hogy mennyit eszik belőle, így túlságosan is nagy adagot fogyaszthat rövid idő alatt.