Mozart a solymári katolikus templomban

2295

Különleges élmény – pünkösdi hangverseny – várja a katolikus templomba érkezőket szombaton este fél 7-kor.

Az esti misén a Hagyományőrző Asszonykórus közreműködik majd három énekkel, illetve felcsendülnek Mozart C-dur „Dominicus” miséjének hangjai, a solymári művésztanárokból és barátaikból alakult kamaraegyüttes és a Momente Kamarakórus előadásában. A koncertmester Fejes Anita lesz, vezényel Schreiber-Kánya Ditta.

A mise keletkezésének története
Mozart gyermekkorában a család Johann Lorenz Hagenauer fűszerkereskedő lakását bérelte Salzburgban. Jó barátságban álltak a főbérlővel, a gyerekek együtt játszottak, Hagenauer pedig hasznos pénzügyi tanácsokkal segítette Leopold Mozart-ot, sőt anyagilag is támogatta az európai körútjaikat.
Nem meglepő hát, hogy Mozart gyermekkori barátjának misét írt pappá szentelése alkalmából. Cajetan Hagenauer 1769-ben celebrálta első miséjét, és a “Dominicus” nevet vette fel, mikor belépett a Benedek-rendi Szent Péter kolostorba. Az ő tiszteletére született mű a Dominicus miseként szerepel a Mozart életműben.
Mozart fiatalkorának legjelentősebb miséje a „Dominicus”, hallhatóan érettebb, mint korábbi egyházi művei. A szokásos 6 tételes mise – a korszak szabályainak megfelelően – szigorúan egyházzenei alapokon áll, de megmutatkozik benne saját, önálló hangja is. A gyermek Mozart átvette a már kész formákat, műfajokat, tanulmányként komponálta a miséket (is), ahogyan egy festő egy képet másol le. Magába szívta a kor zenei nyelvezetét, elképesztő iramban sajátította el és formálta újjá, egyénivé, zsenialitásával egyre magasabb szintre emelte a zene mondanivalóját.

13010675_1077440202278417_2131738349220305269_n