2016-ban Hamvas Márton kapta a Solymárért kitüntetést

2456

A Hősök napi megemlékezésen adományozzák ismét a Solymárért kitüntető címet, egy arra érdemes polgárnak. A képviselő-testület döntése alapjánidén Hamvas Márton veheti át a település egyik legrangosabb elismerését.

Hamvas Márton felterjesztője a solymári Helytörténeti Alapítvány volt. Indoklásukban a következőket írták:

Hamvas Márton 73 éves. Községünk közéletének egyik legaktívabb tagja. Kiemelkedő Közéleti tevékenységéért, a Közcsat Kft. eredményes, elkötelezett vezetéséért, a Helytörténeti Alapítvány kuratóriuma kitüntetésre érdemes személynek tartja.
A rendszerváltozás előtt több cikluson keresztül volt tanácstag. Ebben a minőségében – lakossági összefogással – megszervezte választókerülete négy utcájának aszfaltozását.
1990. után, három cikluson keresztül volt önkormányzati képviselő. Húsz éven át a műszaki bizottság testületi, majd külső tagjaként mindenkor a közösség érdekeit és a szakmaiságot tartotta szem előtt.
1988-ban kapcsolódott be a dr. Jablonkay István vezette Helytörténeti Társaság munkájába és lett annak aktív tagja. Az 1992-ben létrejött Helytörténeti Alapítvány ötletgazdája, alapító tagja, majd elnöke, mindemellett mecénása.

Az alapítvány:

  • Hamvas Márton vezetésével aktívan részt vett a vár ásatási munkálataiban;
  • sikeres pályázatokkal több éven keresztül biztosította a várkút kutatásának anyagi forrását, valamint a tanásatások tárgyi feltételeit;
  • több értékes helytörténeti kiadványt készített;
  • az önkormányzat megbízásából 2012-ig felügyelte és irányította a helytörténeti gyűjtemény és a vár működését;
  • a Templom téren felállított nemzetiségi pár szobrának elkészítésében ellátta az adminisztrációs feladatokat és a pénzügyi feltételek megteremtésében is közreműködött.

Hamvas Márton 1998 óta képviseli az önkormányzatot a Török Sándor Waldorf-pedagógiai Alapítvány kuratóriumában. Személyes pénzügyi támogatásával a Kilián Lovagrend két alkalommal szervezett sikeres várjátékokat.

A Közcsat Kft. ügyvezető igazgatójaként, immár húsz éve a jó gazda gondosságával vezeti a céget. Mindig nagy hangsúlyt fektetett a csatornabekötések szabályosságának ellenőrzésére, melynek eredményeképp nem volt reklamáció és megszűntek az illegális rákötések. Magas színvonalú szakmai munkáját a Magyar Vízi Közmű Szövetség 2015-ben kitüntetéssel értékelte.