Helytörténeti csemege: Izgalmas előadás a solymári várról!

2126

Május 3-án, kedden este, fél 7-kor újabb izgalmas helytörténeti szabadegyetemi előadást láthatnak az érdeklődők. A téma ezúttal a solymári vár.

Jablonkay Mária, a helytörténeti gyűjtemény vezetője így invitálja a történelem szerelmeseit. „Kedves Solymáriak! Eddig három remek szabadegyetemi előadás hangzott el településünk múltjáról. A következő május 3-án kedden este, 18.30-kor lesz gyűjteményünkben. Ezúttal várunk múltjáról hangzik el előadás, amelyet Dr. Feld István régészprofesszor tart, aki várunkat 1973 óta kutatja. Az ő ásatási lelete gyűjteményünk egyik büszkesége, az apró darabjaiból a restaurátor keze nyomán újjá született reneszánsz korsó. Várjuk a kedves érdeklődőket az előadásra. A felvételeket Kárpáti Zsuzsának köszönöm. A belépés ingyenes.”

Miről is lesz szó?
A Solymár egyetlen középkori műemléke helyreállításához-bemutatásához kapcsolódó régészeti és történeti kutatások az elmúlt évtizedekben lehetővé tették, hogy nagyrészt tisztázzuk e különleges szerepet betöltő erősség egykori jelentőségét és építészeti formáját. Az előadás az ország közepén, a 14-15. századi királyi székhelyek között, mintegy félúton emelt vár történetének legjelentősebb fordulópontjait tekinti át. Szó esik a 14. század végi erősség külső megjelenéséről, a királyi látogatások helyszínére is alkalmas Zsigmond-kori várról, annak máig teljesen még fel nem derített átépítéséről a 15. század közepén. Említésre kerülnek Corvin János herceg birtoklásának feltehető bizonyítékai, és nem utolsósorban részletesebb tárgyalást kap az 1500 körüli időszak, amikor a II. Ulászló számára dolgozó olasz kőfaragók reneszánsz erősséggé formálják át. Természetesen nem maradhat említés nélkül a vár utóélete sem. A falu 18. században érkezett új lakóinak falbontásától az erősség feltárásában elévülhetetlen érdemeket szerző Valkó Arisztid és Jablonkay István tevékenységéig.

A vár ábrázolása az 1500-as években készülti térképen
A vár ábrázolása az 1500-as években készült térképen
Bokros Kamill grafikája és Sipos Szilveszter solymász szobra
Bokros Kamill grafikája és Sipos Szilveszter solymász szobra

A solymári vár nyitva tartása

Május 1.-Szeptember 30.

Hétfő: zárva
Kedd-vasárnap: 10-18-ig.

Október 1.-október 31.: szombat-vasárnap: 10-18-ig.

November 1.-november 30.: szombat-vasárnap (Jó idő esetén.)

December 1.-December 31.
Jó idő estén rendkívüli nyitva tartással üzemel,.
Csoportok külön kérése esetén igény szerint nyitva tartanak.