A tudatos kutyatartás alapjai

3039
Fotók: Miklóska Zoltán

Szomorú látványt tud nyújtani az ember, aki boldogtalan kutyájával. Láthatóan nem ilyen lovat akart: „Idegesítően és megállás nélkül ugat, húzza a pórázt, felzabál mindent az utcán, felugrál a szomszéd Irénke frissen mosott tavaszi kabátkájára és a múltkor majdnem elsüllyedtem szégyenemben, amikor beszélgetés közben a kutya a postás lábát lepisilte. Az életünk csupa stressz.

Szomorú látványt tud nyújtani a kutya, aki boldogtalan emberével. Láthatóan nem ilyen lovat akart: „Nem érti, amit magyarázok neki, pedig higgyék el, elégszer mondom. Muszáj nekem irányítani az utcán séta közben, mert fogalma sincs, milyen veszélyek leselkednek ránk. Főleg a postás, azt mindig egyedül kell intéznem, de múltkor erősen figyelmeztettem a vizeletemmel, úgyhogy remélem most már érti, hogy én vagyok az erősebb kutya a környéken. Ja, és ez a szerencsétlen azt gondolja, hogy napi két sétával rendben is vagyunk. Én tényleg szerettem volna, hogy az emberem legyen a főnök, de láthatóan alkalmatlan rá, kénytelen vagyok én mindent megoldani. Az életünk csupa stressz.”

Kutyák és gazdáik sokszor párhuzamos valóságokban élnek, láthatóan nem értik egymást, ami nem csak őket, de környezetüket is boldogtalanná teszi. Az egymás nem értése problémák tucatjait zúdítja családokra, közösségekre: a monomániás ugatástól kezdve gyakran az ember (családtagok, szomszédok, idegenek) és más állat elleni agresszió is a fent illusztrált értetlenség tünete és következménye. Az ilyen problámás együttélés nem csak az embernek kényelmetlen illetve rá veszélyes, de a kutyák egészségére is rossz hatással van.

 

IMG_7905A problémamentes együttélés lényege, hogy a gazda megszabadítsa kutyáját minden döntéshozatal súlyától: kevesebb főnökösködés, kevesebb stressz, több egészség és nyugodtság. Legalább ennyire fontos az is, hogy ne intézzük el a kutya ösztöneinek és energiáinak karbantartását napi egy-két (pórázas) sétával. A harmonikus családi kutyázás egyik legszórakoztatóbb és a kutya számára legfontosabb eleme, hogy ősi ösztöneit a velünk való együttműködésben, kontrollált körülmények között kiélhesse: imitált zsákmányszerzés, emberkeresés, terelés, de sok ügyességi foglalkozás is elérhető egy kutyaiskolában. Heti egyszeri edzés többet ér, mint pár óra séta.
Gazdaként egyedül helyrehozni egy megromlott viszonyt persze óriási kihívás, de szerencsére ma már sok iskolában is támogató segítséget kaphatnak azok, akik úgy érzik, problémás az együttélés kutyájukkal és szeretnék azt megoldani.

 

IMG_7904

Egy kiegyensúlyozott kutya frusztráció helyett óriási energiát ad gazdájának és környezetének is. Boldog kutyával a hétköznapok is könnyebbek.

Karádi Róbert
iskolavezető
II. Kerületi Kutyaiskola
www.tukorkutya.hu