Milyen a jó könyvtáros?

2611

Április 14. a könyvtárosok világnapja, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a könyvtárak és könyvtárosok nyújtotta értékekre.

„A könyvtáros közvetítő szerepet betöltő személy volt az ókortól napjainkig az információk és az olvasók között. Jó pszichikai érzékkel, alapos állományismerettel, jó beszédkészséggel kell rendelkeznie ahhoz, hogy ajánlani tudja a legfrissebb irodalmat. Nemzetközi vizsgálat eredményei alapján elmondható, hogy a könyvtárost világszerte rendszerető, precíz, nyugodt, segítőkész, barátságos és meglehetősen intelligens emberként jellemzik. Munkáját a közönség rutinjellegűnek, hasznosnak és segítőnek ítéli. Magyarországon a népesség fele úgy gondolja, hogy a könyvtárosság tipikusan női munka!”

Balogh Istvánné és Auth Ágnes – a solymári könyvtárosok – munkáját megismerve bátran egyetérthetünk az idézett gondolatokkal. Bizonyíthatja ezt az 1200 beiratkozott olvasó, a naponta 50-70 látogató, akiknek segítenek eligazodni a 25 ezer kötetes állományban.

„A 21. században akkor nevezünk valamit jól működőnek, ha ott élet és állandó jövés-menés van. Így van ez a könyvtárak esetében is. Folyamatosan keresni kell a kapcsolatot a potenciális olvasójelöltekkel, a gyerekekkel, a fiatalokkal, a háziasszonyokkal, a nyugdíjasokkal, és ezt csak úgy lehet elérni, ha különböző programokkal, rendezvényekkel nyitunk feléjük. Ezt szolgálják a könyvtári órák, az író-olvasó találkozók, a mesevetélkedő, a diafilmklub, a novellapályázat vagy az irodalmi klub is – mondja Balogh Istvánné, a könyvtár vezetője. – A legutóbbi – Arany János életéről, munkásságáról szóló – irodalmi kvízünket például közel nyolcvanan töltötték ki és ebből 18 hibátlan eredményű volt. A hétfői költészet napi műsorunkat száznál több érdeklődő nézte meg. Öröm látni az elégedett, mosolygós arcokat és meghallgatni az emberek véleményét akár a mi rendezvényünkről, akár egy-egy elolvasott könyvről, akár csak a világ mindennapi problémáiról. Ettől szép a mi munkánk.”