40 fölött még jobban ügyeljünk a szemünkre!

1584

Negyven éves kor fölött fokozottabb ellenőrzést igényel szemünk állapota. Ennek oka, hogy ekkorra rugalmassága meggyengül, így nehezebben tud fókuszálni.

„A természetes öregedési folyamathoz ráadásul az UV-sugárzás, a digitális eszközök használata közben szemünket ért káros hatások, valamint a már esetlegesen jelentkező belgyógyászati panaszok okozta elváltozások (cukorbetegség, magasvérnyomás, szürkehályog) is társulnak – mondja Lambert-Dombrády Ildikó okleveles optometrista. – Szerencsére megfelelő ellenőrzéssel ezek a betegségek korán felfedezhetőek és enyhíthetők, illetve gyógyíthatóak is. Ennek legjobb módja a rendszeres műszeres és szakember (diplomás optometrista vagy szemorvos) által végzett szemvizsgálat.”

Látásunk és hallásunk születésünktől fogva romlik, ezért fokozott figyelmet és ellenőrzést igényelnek. Szemünket először születésünkkor ellenőrzik. Ezt követően, kevesen tudják, de 1 évesen, 3 évesen és 6 évesen mindenképpen kontroláltatni kell, főleg ha a szülők is szemüvegesek. A későbbiek folyamán, ha eddig nem volt probléma, csak akkor menjünk szakemberhez, ha valami változást érzünk a látásunkban. Ez egészen 40 éves korig érvényes. Ezért nagyon fontos, hogy megfelelő helyre menjen a páciens ellenőriztetni vagy vizsgáltatni a szemét. Érdemes azokat a helyeket felkeresni, ahol magas műszerezettséggel (így funduskamerával) és klinikai terápiás kezeléssel együtt végeznek vizsgálatot, majd személyre szabott terápiát is felállítanak.

DSC_0054

A leggyakoribb problémák – és megoldások

Allergiás panaszok

Tavasszal az allergiásoknak sokszor súlyos panaszokkal kell szembenézniük: állandóan könnyezik, begyullad a szemük, szélsőséges esetben kötőhártya-gyulladás is kialakulhat. A kontaktlencsét viselőknek ebben az időszakban javasolt áttérni a szemüvegre, mellőzni kell a szemránckrémek és szemfestékek használatát, emellett pedig érdemes szemcseppel folyamatosan biztosítani a megfelelő nedvességet, és védeni a szemet az irritációtól.

Szemszárazság

A szemszárazság is gyakran előforduló probléma, ami szemcseppel, műkönnyel hatásosan kezelhető. Emellett napos időben ajánlott napszemüveg viselése, de akár a szelesebb napokon is érdemes ilyen módon védeni a szemünket

Szemviszketés

40 éves kor felett a hormonváltozások miatt gyakorta jelentkezik a nőknél szemviszketés. A kellemetlen probléma elkerülésére fogyasszon omega-3 zsírsavakban gazdag ételeket, és szerezzen be szemcseppet, zselét vagy valamilyen krémet.

Szürke hályog

Ha szürkületben rosszul lát, nem mer autóba ülni, ha már lemenőben van a nap, szürke hályogra kell gyanakodni. Forduljon orvoshoz, ugyanis ez a probléma csak műtéti úton vagy speciális szemüveggel gyógyítható.

Fáradt szemek

A számítógép előtt végzett munka hamar a szem fáradtságához vezet, ami pedig minden további probléma alapja lehet. Minden órában pihentesse a szemét, álljon fel a géptől, ne meredjen a monitorra. Napi egy-két alkalommal pedig végezzen szemtornát.

Makula-degeneráció

A sárgafolt környékén pusztulni kezdenek az idegsejtek, ez pedig látásromláshoz vezethet. Időskorban kifejezetten gyakori probléma. Nehezen és nem is teljesen orvosolható, ezért fontos a megelőzés. Megfelelő szemvitaminok, és egy szemcsepp sokat segíthet. Ez a probléma elsősorban a hölgyeket érinti.