Solymárt dicsérik: Moser Ernő fafaragó kiállítása a helytörténeti gyűjteményben

2499
(Fotó: zentrum.hu)

Ahogy arról korábban beszámoltunk, különleges kiállítás nyílt a helytörténeti gyűjteményben. A nemzetiségi önkormányzat szervezésében megvalósult tárlat Moser Ernő fafaragó művész munkáit mutatja be. A megnyitóról a zentrum.hu is beszámolt és Jeney Erzsébet is dicsérő szavakkal emlékezett meg róla közösségi oldalán.

A kiállító művész több mint ötven faragott sváb életképet készített már. De nem csak ezek közül láthatók faragványai, hanem germán mitológiai alakokat, sakktáblákat és aprólékosan megmunkált sakkfiguráit is megcsodálhatják az érdeklődők.
Moser Ernő sváb családból származik. Felsőgallán született 1949-ben és Alsógallán él, amelyek ma Tatabánya városrészei. Restaurátorként és fafaragóként dolgozik. Hazánk számos településén találhatunk műveiből, akárcsak Olaszországban, vagy Németországban.

IMGP4664

A művészt Ambach Mónika mutatta be, a megnyitón a Hagyományörző Asszinykórus is közreműködött (Fotó: zentrum.hu)
A megnyitót Marlokné Cservenyi Magdolna vezette, művészt Ambach Mónika mutatta be, a megnyitón a Hagyományörző Asszinykórus és a Solymári Férikórus is közreműködött (Fotó: zentrum.hu)

„Ezek az alkotások kivétel nélkül a hagyománytiszteletről, a megbecsülésről szólnak, egytől egyik bizonyítják, hogy Moser Ernő szereti a munkáját és egy nagyon jó történetmesélő, csak ő éppenséggel a faragványain keresztül mesél – mondta Ambach Mónika, a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ igazgatónője a művész bemutatása során.
A megnyitót Marlokné Cservenyi Magdolna, a helyi német önkormányzat elnöke vezette, aki a művészt arról is faggatta, hogy melyik alkotása a legkedvesebb a számára. Moser Ernő elmondta: nincs külön kedvence, de a sváb témákat feldolgozó darabok a szívéhez nőttek. A terve, hogy a jelenetek egy nagy sváb faluvá álljanak majd össze. Jelenleg egy sváb ház befejezésén dolgozik. A megnyitón két ülő asszony faragását élőben is láthatták a vendégek, ezek majd a ház tornácán kapnak helyet.
A kiállítás április 26-ig látogatható a Dr. Jablonkay István Helytörténeti Gyűjteményben.

Forrás: zentrum.hu

Jeney Erzsébet, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. kiemelt szerkesztőjének méltató szavai a kiállításról
„Cipészműhely, ahol még a kiscipők is látszanak, kádárműhely, élethű hordókkal és faforgácsokkal, disznóvágás, ahogy kell, hurkatöltővel és pörzsölővel, vérbeli mulatság, ahol szinte hallja az ember a talpalávalót és érzi a ritmust,- találós kérdés is lehetne, vajon hol látható mindez egyben? Nos, Solymáron, a szépséges falumúzeum kiállítótermében, ahol ma délután a Felsőgalláról származó Moser Ernő fafaragó művész kiállításának megnyitóját élvezhettem megannyi kedves solymári barátommal, ismerősömmel, a Hagyományőrző Asszonykórus és a Solymári Férfikórus vidám énekét hallgatva. Ha az építészet a kőbe zárt zene, akkor ezekre a fafaragásokra mondhatnánk, hogy fába álmodott történelem, hiszen a svábság mindennapjait és ünnepeit csodálatosan élethűen jelenítik meg az alkotások. Mindenkinek ajánlom, látogasson el Solymárra a Helytörténeti Gyűjtemény Lapidáriumába és merítkezzen meg a fafaragás művészetében. Ezt április 26-ig megtehetjük, igazi családi program, a gyerekeknek is különleges látványosság, és közben egy kis rögtönzött történelemóra is tartható.”