Izgalmas szombati program: kisvasút napi különvonat, alagúttúrával

1409
A hűvösvölgyi fordítókorong villanymotorral működik, a hazai kisvasutak között egyedül itt alkalmaztak ilyen megoldást. A fordításokra nem csak a gőzösök miatt van szükség, hanem a szűk ívek miatt eltérő módon kopnak a mozdonyok kerekei. Ezért az egyforma kopás érdekében rendszeresen forgatják a gépeket (Fotó: Arnold Balázs)

Különleges programmal ünnepli 68. születésnapját a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút, melynek építését 1948. április 11-én kezdték a budai hegyekben. Alagúttúra, vasútmodell kiállítás és ebéd is várja a szombaton 10 órakor induló különvonat utasait.

A Szépjuhászné állomáson kezdődik a program. A Budakeszi út szomszédságában található megállóban, április 9-én 10 órától térzenével várja az érdeklődőket a gyermekvasút fúvószenekara, majd a nyitóünnepség után különvonat indul. Az idei rendezvényen a vasútvonal egyik legkedveltebb látványosságát, a hárs-hegyi fordítóalagutat mutatják be az utasoknak. Az alagúttúra résztvevői gyalogosan kelhetnek át a fáklyákkal kivilágított, 198 méter hosszú műtárgyon. A beállókban a gyermekvasút történetét és működését bemutató alkalmi kiállítás várja az érdeklődőket, akik vonattal folytathatják útjukat a hűvösvölgyi végállomásig.

A kisvasúti napi különvonat érkezése után Hűvösvölgyben a gyermekvasút múzeuma és modellező szakköre várja az utasokat, akik látogatást tesznek a Vontatási Telepen és ebédet is kapnak a Gyermekvasutas Otthonban. Délután gumikerekű közúti kisvonat viszi le a Széll Kálmán térre a rendezvény résztvevőit.

A teljes programra az ebéd árát is tartalmazó jegyeket (2000 Ft, 6–14 éves korig 1200 Ft) szombat délelőtt 10 órától a különvonat indulásáig lehet megváltani a Szépjuhászné állomáson.

A MÁV Zrt. Széchenyi-hegyi Gyermekvasút első szakaszának építését 68 évvel ezelőtt, április 11-én kezdték el a Széchenyi-hegyen. Az egész évben üzemelő kisvasúton a szolgálatot 10–14 éves korú gyermekek látják el, 2015-ben a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült a közel 12 kilométeres vonal.