5 kapcsolatgyilkos szokás

1436

Úgy tartják, hogy egy jó kapcsolat egyik alappillére a szenvedély. A tüzes és meghitt szexualitás egészséges keveréke. Ha fogyni kezd, azt minden kapcsolat megsínyli. Ezért sem szabad elkövetni az 5 alapvető hibát.

  1. Állandó kritizálás

Vannak emberek, akiknek valóban semmi bajuk a testükkel, de valljuk be, a legtöbbünknek problémát okoz megbarátkozni vele. Elképzelhető, hogy párunkat nagyon mélyen meg tudjuk bántani az olyan megjegyzésekkel, hogy milyen a hasa, a combja, a fogai, a lehelete. Ha ismerjük annyira, hogy tudjuk, hogy melyek az érzékeny pontjai, igyekezzünk inkább segíteni őt abban, hogy megszeresse ezeket, illetve, hogy változtatni tudjon az életén, vele együtt ezeken a tulajdonságain is. Az sem túl szerencsés, ha párunkat folyton azzal kritizáljuk, mit hogyan csinál. Könnyen érezheti azt ugyanis, nem találjuk már őt vonzónak, és ez bizony nem tesz jót az önbizalmának. Az önbizalomhiány pedig köztudottan szenvedélygyilkos.

  1. A közeledés túl gyakori visszautasítása

Ha egyikünknek kedve lenne egy kis gyengédségre, de a másik ezt határozottan elutasítja, előbb-utóbb elhal a közeledés. A túl gyakori visszautasítás ugyanis elbátortalanítja a közeledőt. Olyan érzelmi gátat épít, mely megmérgezi a szexualitást.

Egy kutatás során arról kérdezték a nőket, hogy melyek a fő okai annak, hogy kevesebb lett a kapcsolatukban a szenvedély. A következő három ok volt a leggyakoribb: a viszony ellaposodása, a házastárs kiismerése, valamint a női és férfi szerepek összemosódása. A válaszadó nők tehát úgy érezhették, hogy férjeik már nem látták őket vonzónak. Ennek okai: az unalom, a napi rutin és a szenvedélymentes házasság voltak. Egy pszichológus szerint a nők hajlamosak férjeiket egy idő után rokonként és nem intim társként kezelni. És ezzel végképp kihűl a szenvedély.

  1. Az őszinteség hiánya

A szexuális együttlét teljes őszinteséget igényel. Ez az egyik legintimebb létezési formánk, melynek során teljesen kitárulkozóunk és sebezhetővé válunk. Akkor tökéletes, ha közben biztonságra, támogatásra, tetszésre és szeretetre lelünk. Ha az élet egyéb területein sem találjuk meg párunkkal az őszinte hangot, valószínű, hogy a szex sem lesz olyan szenvedélyes.

Ha például eleve megcsalásra gyanakszunk, sőt erre valamilyen bizonyítékot is találunk, elég valószínűtlen hogy szexuálisan ki szeretnénk párunknak tárulkozni. A szenvedélyes nyitottság alapfeltétele az, hogy a szívünk mélyén biztosak legyünk abban, hogy megbízhatunk a másikban. Ugyanez vonatkozik a férfiakra; egy férfinak nagyon fontos, hogy a nőre bízott érzelmei biztonságban legyenek.

  1. A figyelem folytonos megosztása

Ha hagyjuk, hogy egyéb dolgok (munka, iskola, gyerekek, bevásárlás, főzés, takarítás, és életünk más, kétségtelenül fontos területei) elárasszák a hétköznapjainkat, és nem szentelünk időt a párunkra, ne is várjuk, hogy újra szenvedélyesen lehetünk együtt. Igyekezzünk ezért helyet szorítani a napokban az intim együttléteknek! Nem dől össze a világ, ha egyszer nem vasaljuk ki a ruháinkat, mielőtt munkába megyünk. Mindkettőnk számára jobban indul a nap, ha mégegy kicsit összebújunk. Keressünk a szexuális együttlétre időt! Legyen ez is ugyanolyan fontos, mint mint minden más fontos élettevékenyséf. Ha csak 5 perc, akkor használjuk ki azt az 5 percet is!

Egy kutatás során kiderült, hogy egy házaspár szexuális életenagyban függ attól, hog ki milyen álomkkal, elképzelésekkel érkezik a házasságba. Friss házasokat arról faggattak egy kérdőívben, hogyan képzelik el szexuális életüket 2 év múlva. A határidő lejártával újra válaszoltak a kérdésekre. Kiderült, hogy azok a párok, akik azt gondolták, hogy szexuális életük ellaposodik majd, nem is fektettek bele annyi energiát, mint azok, akik biztosak voltak abban, hogy az intim érintések évek múltán is ugyanolyan szenvedélyesek maradnak.

Ez vajon azt jelenti, hogy nincs más dolgunk, mint bízni abban, hogy szerelmi életünk nem laposodik el? Ez persze nem így van, de az, hogy pozitív elvárásaink vannak, mindenképpen jó kezdetnek számít. Hiszen ha vágyunk rá, hogy szenvedéllyel teli napokat éljünk, biztosan tenni is fogunk ezért.

  1. Kimerültség, fáradtság

A pihenés és a kikapcsolódás nagyon fontos az egészséges szexuális élethez. Ha túlságosan fáradtak vagyunk, hogy összebújjunk, ezt intő jelnek kell tekintenünk. Többet aludnunk, és pihennünk, hiszen a fáradtság és a kimerültség az elsőszámú szenvedélygyilkos. Nem véletlenül a kimerültségre hivatkozun sokszor, ha nem kívánjuk a szexet.

De vajon ez csak kifogás, vagy valóban túl fáradtak vagyunk? Tesztelhetjük is magunkat a következő kis gyakorlattal: ha valaki felajánlana nekünk egy olyan dolgot, amire már régóta vágyunk, viszont azt mondaná, hogy ezért fél óra alatt 5 kilométert kellene futnunk, és a végén ott várna ránk az áhított dolog, vajon képesek lennénk-e nekiindulni, és lefutni a távot? Ha a válaszunk igen, akkor biztos, hogy a kimerültség csak kifogás!