Új kisfilmek a solymári várról

1958

Immár a Youtube videomegosztó csatornáról is elérhetőek a solymári vár egykori látványát körbejáró kisfilmek. Készítőjükkel, Milbich Tamással beszélgettünk, a filmek pedig ide kattintva érhetők el.

Hogyan jött az ötlet a legújabb videók elkészítéséhez?

Már a modellek elkészítésekor tervbe vettem, hogy valamilyen módon körbenézhetővé teszem a régi reneszánsz és késő gótikus solymári vár látványát. A jubileumi 2016 adta az apropót, hogy most ezt nyélbe üssem, és picit továbbfejlesztett, hasznos módon publikáljam.

Mi inspirálta? Volt-e valamilyen példa ön előtt?

Lényegében nem volt különösebb példa előttem. A magyarországi várak rekonstrukciós kísérletei amúgy is szárnyra kaptak manapság, kár lett volna épp a solymári várat kihagyni ebből a trendből. Annál is inkább, hiszen úgy tudom egyre népszerűbb várunk a turisták és az idelátogató vendégek körében. Leginkább az inspirált, hogy a képeim használhatóak, és érdekesek legyenek a „mobil-generáció” számára. Ezalatt azt értem, hogy szerettem volna elérni, hogy a videók a helyszínen is megtekinthetők legyenek akár azonnal, bárki számára, és ne csak egy könyvben porosodjanak az idők végezetéig. Ez volt a legfontosabb szempont.

Az ön számára mit jelent a solymári vár? Van-e esetleg valamilyen különleges kötődése?

A solymári vár számomra a hely szellemének egyik legfontosabb sarokköve. A község történetének egyik fontos szívdobbanása. Ha arra járok, feltöltődöm, és magamba szívom a régmúlt idők láthatatlan emlékét, mindig magam előtt látom az akkor élt emberek mindennapjait. Így képzeltem el az összes illusztrációt is, ami a várral kapcsolatban elkészült. De ebben a szellemben készült el a 2014-ben megjelent könyvünk is, amit a Szépsolymár Alapítvánnyal jelentettünk meg. Különleges kötődésemnek leginkább azt érzem, hogy gyerekkorom óta ismerem. Bár ez nem biztos, hogy különlegességnek számít.

A drónfelvétel során történt-e bármilyen érdekes, izgalmas esemény?

A legizgalmasabb momentum az volt, amikor megpróbáltunk a mélypincébe alászállni a drónnal, és majdnem lent rekedt a madárka.

Milyen területeken lehet ezeket a videókat használni?

Én úgy látom, hogy a videók nagyon hasznosak lehetnek a turisztika és az oktatás terén egyaránt. Bárki, aki ide látogat és betájolja magát a videókban szereplő instrukciók szerint, elé tárul a solymári vár egykori teljes pompájában. Ha netán giroszkópos mobillal nézik meg, az élmény még izgalmasabb, hiszen mintegy virtuális múltnéző távcsőbe tekintve láthatja a várat. A solymári iskolásoknak bátran ajánlom, hiszen így közelebb kerülnek otthonukhoz, ami így még inkább erősíti identitásélményüket, kötődésüket a faluhoz.

Van-e már valamilyen visszajelzés?

Mivel a panoráma videók feltöltése még nagyon friss, erre csak egy-két pozitív visszajelzés érkezett. De az évek óta működő honlap látogatottsági mutatóiból világosan látom, hogy erősödő tendenciát mutat az érdeklődés. Ez biztató mindenképpen.

További tervek?

Természetesen vannak, remélem még az idei, jubileumi évben meg tudnak majd valósulni. A honlapról mindenesetre azonnal tudni fog róla a nagyközönség.