Rózsa Sándor közelről – Márciusi TOP 10 és irodalmi kvíz

1699

Rózsa Sándor történetét sokan elmesélték már. A nép, az istenadta nép egy rakás nótát és legendát költött a betyárvezérről, a ponyvaszerzők se lustálkodtak Rózsa-ügyben, de az irodalmi profik közül is számosan pennájuk hegyére tűzték az alföldi szegénylegény sorsát: Arany, Tömörkény, Krúdy, Móricz, Móra stb.

Az előbbiekben felsorolt elbeszélőkben egyetlen közös van: egyik sem volt ott! Mármint senki nem látta közelről Rózsa Sándor működését.
Most azonban egy koronatanú beszéli el a közismert történetet. Veszelka Imre, a legszöbb paraszt, Rózsa Sándor legkedvesebb cimborája meséli el, hogy valójában hogyan is estek meg a dolgok. Ha valaki, hát ő igen közelről látta az eseményeket, és most (1900-ban) a szegedi Páva vendéglő előtt elmondja az igazi, eddig eltitkolt, megdöbbentő sztorit.
Ördögi easternre számítson az olvasó, kegyetlen, de igaz szavakra, mert Veszelka nem kér, de nem is ad kegyelmet. A Sömmi patakvértől nem mentes, de igaz érzelmekben is dúskáló betyárregény, melyben nemcsak a szegénylegényekről hullik le a lepel, de magáról a történelemről is. Mert Veszelkától megtudjuk, semmi sem úgy történt, ahogy eddig tudtuk. Sömmi!

Nem csoda hát, hogy márciusban a könyvlista élén végzett Cserna-Szabó András Sömmi című kötete.

  1. Cserna-Szabó András: Sömmi
  2. K.T.Zelenay: 2038 Jézus második élete
  3. Weisz Fanni: Hallatlan vakáció
  4. Ahogy úgy ringatják a csípejüket, szemüket a földre szegezve. Kortárs dán novellák
  5. Irvin D. Yalom: Terápiás hazugságok
  6. Várdi Júlia: Saul útja. A gondolattól a világhírig
  7. Pelle János: Bosszú és kegyetlenség. Az emberi gyűlölet kultúrtörténete
  8. Szabó T. Anna – Lackfi János: Verslavina
  9. Xue Yanping: 21 gramm szerelem
  10. Márai Sándor: Erdélyi emlék

Cserna-Szabó András
1992-1997 között a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának hallgatója volt.1998-2000 között a Sárkányfű című irodalmi és művészeti folyóirat prózarovatát szerkesztette. 1998-2002 között a Magyar Konyha gasztronómiai folyóirat főmunkatársaként és szerkesztőjeként dolgozott. 1997 óta rendszeresen publikál heti és napilapokban (Élet és Irodalom, Népszabadság könyvkritikai rovata), valamint irodalmi (Alföld, Jelenkor, Holmi, Bárka, Nappali Ház), gasztronómiai (Magyar Konyha, Gusto, Receptklub stb.) és egyéb (például Playboy, Unit) lapokban.

Hamarosan véget ér a könyvtár kvízjátéka. A füzetet – innen letölthető – április 4-én, hétfőn éjfélig lehet eljuttatni a könyvtár címére: 2083 Solymár, Templom tér 25. – e-mail:konyvtar@apaczai.com. A legeredményesebb olvasók 2016. április 11-én (hétfőn), a 17 órakor kezdődő költészet napi ünnepségen vehetik át a könyvtár ajándékát.