Boldogságunk 40 százalékával gazdálkodhatunk

1193

A körülményeink adottak, egy részükön változtatni sincsen lehetőségünk. Néha persze történnek jó dolgok, olyankor egy kicsit talán boldogok vagyunk, de aztán jönnek a mindennapi terhek, stresszek, konfliktusok. Hogyan is lehetnék boldogabb? Boldogságérzésünknek csupán 10 százaléka függ a körülményektől! Lássuk mi a helyzet a maradék 90 százalékkal!

A kutatások eredményei szerint az, hogy milyen boldognak érezzük magunkat 10 százalékban a körülményeinken múlik, 50 százalékban genetikai tényezőktől függ. Ez utóbbi 50 százalékban, amit a személyiségünknek is hívhatunk, azonban nem csak a génállományunk, hanem a tanult magatartásformáink, a korai minták is szerepet játszhatnak.  Felnőtt emberként saját korai tanulásainkon már nem tudunk változtatni, de szülőként sok múlik azon, milyen mintát látnak tőlünk a gyermekeink, milyen üzeneteket kódolunk beléjük, melyek lesznek az automatikus gondolataik és viselkedéseik! Ha szeretnénk, hogy a gyermekeink boldog emberek legyenek, akkor törődjünk a saját boldogságunkkal is, mert nem azt fogják megtanulni, amit mondunk nekik a boldogságról, hanem azt, ahogy minket, szülőket látnak és itt válik fontossá a maradék 40 százalék!

Ez a maradék 40 százalék szándékos viselkedéseink és gondolkodásunk eredménye. Ha a legjobbat hozzuk ki saját személyiségünkből és a körülményeinkből, akkor 40 százalékkal lehetünk boldogabbak! Hogy ez sok, vagy kevés? Örülne, ha 40 százalékkal emelnék meg a fizetését? Azt hiszem, sokan örülnének neki! Ahhoz biztosan elég sok ez a 40 százalék, hogy komolyan vegyük, hogy elhiggyük, hogy a boldogságunk rajtunk is múlik, hogy tehetünk azért, hogy jobban érezzük magunkat a saját életünkben! Íme pár szokás, ami a boldog embereket jellemzi:

  • Nem hasonlítják magukat másokhoz!

Az összehasonlítás már csak azért is felesleges, mert viszonylag keveset tudunk arról, mi van a másik maszk mögött. Sok emberrel beszélgettem, aki a „bezzegmások” kategóriába tartozik, aki jó anyagi és családi körülmények között él és mégis boldogtalannak érzi magát. Ráadásul a „bezzegmások” számára ez dupla teher, mert nem elég, hogy boldogtalanok, de még bűntudatuk is van, mert bezzeg mások milyen boldogok lennének az ő helyükben!

  • Észreveszik és élvezik az élet apró örömeit, szépségeit, és igyekeznek a jelenben élni.

A kutatások szerint a nagy és kivételes események valóban fokozzák a boldogságérzésünket – átmenetileg – de tartós hatásuk nincsen. Ha értékeljük az életünket, akkor a mindennapok kicsi eseményeinek és örömeinek nagyobb lesz a súlya és a befolyása boldogságérzésünkre. A jó dolgokat természetesnek, magától értetődőnek tartjuk. Ha kicsit több figyelmet szentelünk annak, mennyi jó dolog történik velünk, könnyen lehet, hogy magunk is meglepődünk!

  • Fontosnak tartják, hogy segítsenek másoknak

A boldog emberekre jellemző, hogy örömmel segítenek másoknak, de az is, hogy nem szégyellnek segítséget kérni és elfogadni! Segítséget kérni azért jó, mert így megélhetjük azt a jó érzést, hogy mások törődnek velünk, de azért is, mert így lehetőséget adunk nekik arra, hogy jót cselekedjenek, és legközelebb ők is nyugodt szívvel kérjenek segítséget tőlünk.

  • Nem kényelmetlen nekik kifejezni a hálájukat mindazért, amijük van.

A hála az, amikor felismerjük a jó dolgokat a világ(unk)ban – ez persze nem azt jelenti, hogy figyelmen kívül hagyjuk az élet árnyoldalait – és amikor azonosítjuk, hogy a jó dolgok honnan is származnak. Ha számba vesszük, mi mindenünk van, milyen jó események történnek velünk, milyen eredményeket értünk el életünk során, milyen jó emberekkel vagyunk körülvéve, máris jobban érezzük magunkat.

  • Rendszeresen végeznek testmozgást

A rendszeres testmozgás mellett azonban az is fontos, hogy megtanuljunk figyelni a saját testünkre és annak üzeneteire is.  A testünk rendkívül érzékeny érzelemdetektor, pillanatonként jelzi érzelmi állapotunkat. Sokszor nem figyelünk ezekre a jelekre és figyelembe sem vesszük őket (amíg nem okoznak betegséget). Ha megtanuljuk meghallani a testünk üzenetét, akkor megóvhatjuk magunkat olyan számunkra megterhelő és rossz állapotok fenntartásától, melyek akár testi, akár lelki betegségekhez vezethetnek.

  • Sok időt szánnak a családjukra és a barátaikra; ápolják és élvezik ezeket a kapcsolatokat.

Hosszas indoklás és érvelés nem szükséges ahhoz, hogy tudjuk a társas kapcsolataink minősége és a boldogságérzetünk milyen szorosan összefügg! Mégis – a feladatok és elfoglaltságok miatt – pont ez a terület szorul háttérbe gyakran.

A 40 százalékkal tehát ön gazdálkodik, az ön döntései számítanak! Tegyen minden nap valamit azért, hogy a 40 százalékkal jól gazdálkodjon!

Kovács Szilvia, tanácsadó szakpszichológus
(lelkizonablog.hu)