Ne használjuk szemetesnek a kandallót!

1495

A tűzre dobott háztartási hulladékok túl azon, hogy szennyezik környezetünket és károsítják egészségünket, könnyen életveszélyes állapotokat is okozhatnak otthonunkban. Környezetünk védelme, egészségünk megóvása és a biztonságos fűtés érdekében kiemelkedő fontosságú, hogy csak a tüzelőberendezésünkhöz használható tüzelővel fűtsünk, a kémények ellenőrzését és tisztítását pedig szakemberrel végeztessük el – hívja fel a figyelmet a Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A felhívás fontosságát jelzi, hogy ebben a fűtési szezonban jelentősen megnőtt a kéménytüzek száma, aminek fő oka, hogy sokan nem a megfelelő tüzelőanyagot használják és a kémények karbantartásáról sem gondoskodnak. A fűtési költség csökkentése érdekében jó néhányan a háztartási hulladékot égetik el, ez azonban nem csak jogszabályba ütköző dolog, de környezetszennyező, egészségkárosító és a kéményekben életveszélyes állapotot is előidézhet.

Szilárd tüzelésű fűtőberendezésben kizárólag papírhulladék és veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen, száraz fahulladék égethető el. A tüzelőberendezések használatát szabályzó kormányrendelet megsértőivel szemben a környezetvédelmi hatóság eljárást indít és bírságot szabhat ki, hiszen a háztartási hulladékok otthoni fűtőberendezésben való elégetése során olyan mérgező anyagok szabadulhatnak fel, illetve olyan kémiai reakciók indulhatnak be, amelyek új, mérgező vegyületeket létrehozva és a levegőbe kerülve a környező talajba, a növényzetbe és az élővizekbe is beépülnek. A mérgező anyagok az emberi szervezetbe bekerülve légzőszervi megbetegedéseket okozhatnak, elősegíthetik rosszindulatú betegségek kialakulását, károsíthatják a veséket, elpusztíthatják az agysejteket, esetleg a tüdőt és a májat is megtámadhatják.

Környezetünk védelme, egészségünk megóvása és a biztonságos fűtés érdekében kiemelkedően fontos, hogy csak a tüzelőberendezésünkhöz használható tüzelőanyagokkal fűtsünk, a kémények ellenőrzését és tisztítását pedig minden alkalommal tegyük lehetővé a szakemberek számára!