Boldog születésnapot, Marika néni!

3086

Milbichné Taller Marika nénit köszöntötték barátai, ismerősei és tisztelői 80. születésnapja alkalmából, kedden este a Heimatvereinben.

Milbich Marika néni március 22-én ünnepelte 80. születésnapját, melyre meglepetéssel készült az asszonykórus. Ugyancsak felköszöntötte őt a Kompanei színjátszótársulat, a nemzetiségi önkormányzat, a Heimatverein Falukör tagjai, valamint a helytörténeti gyűjtemény képviselői. A megható eseményen énekeltek, régi történeteket elevenítettek fel.

„Marika néni 1936. március 22-én született sváb családba. Szülei szorgos sváb emberek voltak, egy vegyeskereskedést (szatócsboltot) működtettek. Három gyereke született. Közben dadaképző szakmunkásiskolát végzett, nyugdíjazásáig is egy bölcsődében dolgozott. Egész életében énekelte és gyűjtötte a szép solymári népdalokat, mondókákat és szólásokat. A hagyományőrzés lett élete nagy szenvedélye. Hosszú évek óta varr népviseletet a gyerektánccsoportnak, sváb ételeket főz és süt, segít a helytörténeti múzeumban. Mindemellett az iskolai népismeret órákon, gyerektáborokban mesél a régmúlt korokról, az elfeledett tradíciókról, régi kötésmintákat tanít. Mindenhol segít, ahol a német szokásokat ápolják. 1980 óta tagja a hagyományőrző asszonykórusnak. 2002 óta rendszeresen látogatja a solymári óvodákat, hogy régi körjátékokat, kiszámolókat, gyerekdalokat. Harmonika vagy szájharmonika kísérettel varázsolja el a gyerekeket – mindezt természetesen solymári népviseletben. Több hagyományőrző CD-t is készített, melyet nemcsak gyerekeknek, hanem felnőtteknek is szólnak. A vallás és a templomi közösségi élet is fontos szerepet játszik életében. Fiatalos, frissességgel segédkezik a miséken. Rendet és tisztaságot tart a templomban és temetések alkalmával énekel a kórusban. Az általa összeállított Énekeskönyv temetésekre című gyűjteményben mellett három templomi CD-t is szerkesztett. Ezek a dalok máig hallhatók a német miséken. Gyakran hívják gyerekfoglalkozásokra, hogy bemutassa a solymári népviseletet, és hogy a régi szokásokokról, hagyományokról meséljen. Így vendégeskedett többek között Nagykovácsiban, Szentendrén, Budakeszin, Pilisvörösváron, Budaörsön, Törökbálinton, Budakalászon, valamint a Váci Apor Vilmos Katolikus Főiskolán. Nagy szerelme a színjátszás. Megalakulása óta tagja a Kompanei nevű sváb színjátszó csoportnak, melynek Fleickl című darabjában főszerepet játszott. A solymári német kisebbség méltán becsüli áldozatos munkáját. Ezútön is sok erőt és egészséget, örömet – gyerekei, unokái, családja és a falu.”

Marlokné Cservenyi Magdolna
a Solymári Német Kisebbségi Önkormányzat elnöke

P1050851 másolata P1050855 P1050854 P1050861 másolata P1050869 P1050888 P1050882