Koczka Gábor: A legfontosabb cél a balesetek számának drasztikus csökkentése

1681

A képviselő-testület mai ülésén számol be 2015. évi munkájáról a Pilisvörösvári Rendőrőrs. Koczka Gábor rendőr alezredes, rendőrségi tanácsos, őrsparancsnok írásos beszámolójából adunk közre néhány részletet.

A rendőrőrs működési területe közel 13072 hektár, melynek jelentős része erdős, hegyes terület. Két város – Pilisvörösvár és Piliscsaba – illetve 7 község Solymár, Üröm, Pilisborosjenő, Pilisszentiván, Tinnye, Pilisjászfalu és Pilisszántó, valamint ötvenháromezer állandó és ideiglenes lakos nyugalmát vigyázzák. Területen áthaladó 10-es számú főút forgalomterhelése 15 000 jármű/nap, ez már-már lehetetlenné teszi a normális közlekedést. Az ürömön körforgalom illetve az új elkerülő szakasz átadása érezhető forgalom gyorsulást eredményezett, bár még mindig vannak túlterhelt időszakok – írja bevezetőjében az alezredes.

A solymári bűnügyi helyzetről szólva megtudhatjuk a beszámolóból, hogy a lakosság számának folyamatos növekedése és a migrációs válság okozta elvonó tényezők ellenére is számottevően csökkent – 181-ről 147-re – a bűncselekmények száma az elmúlt évben. Ezek nagy része továbbra is vagyon elleni bűncselekmény. 2015-ben 74 lopás, 15 lakásbetörés, 11 testi sértés volt.

A baleseti statisztikák azonban már korántsem mutatnak javuló tendenciát. A balesetek bekövetkezésében még mindig az előzési szabályok be nem tartása, valamint a sebesség rossz megválasztása a potenciális okozati tényező. Ugyanakkor a közlekedő járművek egyre több esetben adják meg az elsőbbséget a gyalogátkelőhelyeknél, ebben a tekintetben fegyelmezettebbek a gépkocsivezetők – állapítja meg Koczka Gábor. Solymáron az elmúlt évben 4 halálos kimenetelű, 6 súlyos és 13 könnyű sérüléssel járó baleset volt.

A szolgálati munka tapasztalatairól szólva az őrsparancsnok úgy fogalmaz, hogy a megelőzés érdekében emelni kellet az egyenruhás állomány közterületekre vezénylését, a polgárőrségeket folyamatosan be kellett vonni a megelőző munkába. Az így kialakult együttműködés hatékonyabbá tette munkánkat, és elismerést váltott ki a helyi lakosság körében. A reagálási idő csökkenése, és az elérhető helyi rendőr szerepe, növelte az állampolgárok közbiztonságban vetett hitét. Az elért eredmények megtartása mellett a legfontosabb cél pedig a balesetek számának drasztikus csökkentése.