Kiss Csaba atya húsvéti gondolatai és a római katolikusok ünnepi programja

2803

Jézus szenvedéstörténetnek minden részletét ismerjük. Most egyetlen gondolatot szeretnék kiemelni belőle. Az első gondolatot, amelyet a Kálvárián mondott: „Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják mit cselekszenek” – írja Kiss Csaba plébános húsvéti köszöntőjében.

Sokszor kell ezt a gondolatot, imát Solymáron elmondanom amikor szemlélnem kell, az emberek, vezetőknek gondolt csoportok viselkedését.
Izajás az Úr Szenvedő Szolgájáról írott szavai jutnak eszembe, amiket szenvedései közben mond: „bűnösökért imádkozott”. Az Úr Jézus beteljesítette a próféta szavait és ezzel példát is mutatott.
Az ember bűne annál nagyobb, minél inkább Isten szeretete ellen irányul és maga dicsőségét keresi a közösség szolgálata helyett. Ám Isten szeretete a kereszthalálban nyilvánult meg a legcsodálatosabban. Példát ad számunkra, hogy olykor talán maguk alá tudnak gyűrni minket a többséget magának vindikáló, hangos többség, de Isten tervét, hogy üdvösségre vezet minket nem tudják megakadályozni. A kicsinyes „törpe” írástudók elvesztek a történelem süllyesztőjében. Bár Jézus elítélésekor győztesnek gondolták magukat, mert pillanatnyi többségüket felhasználva, akaratukat a többségre erőltették, de az üdvösség útját nem tudták megállítani. Sokat áldoztak maguk igazolására, de az üdvösség győzött.
Mai kavarodó világunkban Húsvét öröme ezt jelzi számunkra! Ha Istent, közösségünket merjük szolgálni, akár a hangos kisebbséggel szemben is, annak meg lesz a gyümölcse és eredménye.
Feltámadt Krisztus békéje, szeretete ragyogja be életünket!

Nagyhét a Solymári Római Katolikus Egyházközségben:

  • 2016. március 24-én, nagycsütörtökön 18.30-kor az Oltáriszentség alapításának emlékmiséje, utána lamentáció, virrasztás a templomban.
  • 2016. március 25-én, nagypénteken
    délelőtt 10.00-kor ministráns próba a templomban;
    délután 15.00-kor keresztút a templomban;
    este 18.30-kor „Csonka mise”
    éjjel 20.45-kor: keresztút a Szél-hegyen
  • 2016. március 26-án, nagyszombaton napközben szentsír őrzése, az újságos asztalra kitett időbeosztásban fel lehet iratkozni;
    este a szertartások 18.30-kor kezdődnek és a szentmise után körmenet lesz.
  • 2016. március 27-én, húsvétvasárnap
    7.00-kor: szentmise a Szél-hegyen, ha az idő alkalmas;
    10.00 és 18.30-kor lesznek ezen a napon szentmisék.