Magánovimustra: A vegyes csoportnak is vannak előnyei

1885
Nagy Tünde, a máriaremetei Kerekerdő Óvoda gazdasági vezetője

Solymáron a folyamatos beköltözések miatt máig nő a gyereklétszám, komoly kihívás elé állítva az önkormányzati óvodákat illetve a környező magánóvodákat, családi napköziket.

Melyik lehetőség mit takar? Erről beszélgettünk Nagy Tündével, aki solymári lakos és a máriaremetei Kerekerdő Óvoda gazdasági vezetője, ahová egyébként solymári gyerekek is járnak.

NT: Az önkormányzati óvodák nagyobb csoportlétszámokkal dolgoznak, jellemzően homogén csoportokkal. A magánóvodákban, családi napközikben alacsonyabb a gyereklétszám, így a személyiségközpontú nevelés előnyeit élvezhetik azok a gyerekek, akik ide járnak. Sok esetben nem tudják a szülők, hogy a családi napközi és a magánóvodák között mi a különbség. Mindkettő esetében kicsi a létszám, azonban a magánóvodákban ugyancsak végzett óvodapedagógusok dolgoznak és maga az intézmény is mindenben teljesíti azokat az előírásokat, mint egy önkormányzati óvoda. Lényeges különbség az alacsonyabb gyereklétszám mellett, hogy nálunk vegyes életkorú a csoport, ami sokkal inkább életszerűbb. Gondoljunk csak egy családra, ahol szintén vegyes életkorúak a testvérek, unokatestvérek. A vegyes csoportok esetében a foglalkozásoknál bontjuk a csoportokat, hogy minden gyerek az életkorának, személyiségének megfelelő fejlesztést, odafigyelést kapja meg.

SO: A magánóvodákban is ugyanaz a nevelési program, mint egy önkormányzati óvodában?

NT: Minden óvodára a közoktatási törvény vonatkozik, így minden intézménynek saját nevelési programja van. Mi projekt módszerrel dolgozunk, tehát minden hét egy bizonyos tematika köré épül. Ezen belül délelőttönként az óvónénik különböző foglalkozásokat tartanak, úgymint ének-zene, mese-vers, környezeti nevelés, barkácsolás, festés, rajzolás, matematikai alapjai, stb. Sokat járunk kirándulni, igyekszünk tevékenyen felfedezni környezetünket. Saját konyhakertünk van például, amit a gyerekek gondoznak.

SO: Apropó étkezés! Egy magánóvodában hogy oldják meg az étkeztetést?

NT: Fontosnak tartom, hogy minden nap friss, jó minőségű, változatos, szezonális alapanyagokra épülő menü kerüljön az asztalra. Az alapanyagokat adott nap reggelén szerezzük be. Az óvoda pedig ez esetben is tud haza hatni: ha olyan alapanyag/étel kerül a menübe, ami a gyermeknek ízlik, az anyukája elkéri a receptet. A gyerekekkel alkalomadtán főzünk is, ilyenkor ők készítik formázzák a zsemlét, adagolják a muffint. Így nem kérdés, hogy mindenki megeszi-e az uzsonnát.

 

logo_sima