Solymári vár: Rendkívüli nyitva tartás a hosszú hétvégén!

3505

Szombattól keddig, a most következő hosszú hétvégén 10-től 18 óráig nyitva lesz a solymári vár. Minden érdeklődőt és turistát szeretettel várnak!

Egy másik aktualitása is van, hogy a várról beszéljünk. Jablonkay Mária – a helytörténeti gyűjtemény vezetője – novemberben sikerrel kérvényezte, a katolikus templom kegyképe és a rózsaesküvő felvételét Pest Megye Értéktárába. A gyűjteményvezető most a vár értéktárba történő felvételét kezdeményezte.

„Solymár vára a főváros közelében áll. A szépséges környezet, a tiszta levegő, az erdei sétány végén magasodó vár, a hely több ezer éves történelmi múltja indokolják az Értéktárba történő beemelését, hogy még többen találhassanak szép, értékes történelmi múlttal rendelkező kiránduló célpontot” – írja kérelmében Jablonkay Mária. Történetéről pedig a következőket mondja: A középkorban a visegrádi, a budai vár, az óbudai királynéi vár mellett a solymári volt a megye kicsi, de negyedik vára. Solymárok éltek itt és a királyi vadászatokhoz idomították a sólymokat. A várnak nem volt kiemelkedő hadászati szerepe. Fennállása közel 200 éve alatt 9 királyi birtokos, és adományként több főúri család kezén volt, akik közül többen át is építették. Az 1920-as évek végétől Dr. Valkó Arisztid, az 1970-es években – műemléki ellenőrzés mellett – dr. Jablonkay István, az 1990-es évektől dr. Feld István régészprofesszor ásatásait követően Szalay Gábor – Solymáron élő építész – tervei alapján újjáépült a kerítő fal és a kapuzat, illetve a lakótorony megmaradt falszakaszára faszerkezet építésével egy kilátó is megvalósult.”