FÉM–KRISTÁLY–TEXTÚRA – Ringler Kata kiállítása

1758
Látványmódosítók – Ringler Kata kísérleti szemüveg kollekciója

Ringler Kata ötvös egyedi munkáit nemes anyagok, gazdag szellemiség és vagányság egyszerre jellemzik, érdemes megismerkedni velük! FÉM–KRISTÁLY–TEXTÚRA című kiállítását Kún Kelemen Melinda művészettörténész nyitja meg szombaton, március 5-én délután négy órakor a solymári helytörténeti gyűjteményben.

Ringler Kata 2009-ben nyitotta meg Solymáron a „Ringler Ékszerészet” látványműhelyt, amely – a hagyományos ékszerek készítése, javítása mellett – saját maga által tervezett ékszerkollekciók születési helye lett.  Ékszereit a különleges felületek, textúrák és természetes kristályok felhasználása, beágyazása jellemzi. „A természetes anyagokban hiszek, tudatosan kerülöm a szintetikus anyaghasználatot a nemesfémekben. Nemesfémbe csak nemes anyag kerülhet. Az ásványok világa lenyűgöző – szándékom, hogy ezeket a kristályokat beintegráljam a mindennapokba egy-egy ékszer elkészítésével” – meséli alkotásairól. Ékszerei másik csoportját képezik a felületekkel való kísérletezések, némely darabok rücskösek, hálósak, szivacsosak, csipkések: „Szeretem, amikor az emberek tapogatják az ékszereket, mert nem hiszik el, hogy fémből vannak…”

Ringler ékszerekben gyakran köszön vissza letűnt korok stílusa, szelleme – modern, letisztult, nagyvonalú, de nagyon igényes kivitelű adaptációként. A csiszolt kövek mellett, visszatérő anyagként jelennek meg a föld szülte, csiszolatlan kristályok, melyek tisztaságukkal formaalakításának egyik legfőbb inspirációi. Ugyanakkor ékszereiben nem egyszer, egyfajta történelmi idézetként, antik ékszeralkatrészeket, kisplasztikákat, érméket is felfedezhetünk.

Ringler Kata évek óta szoros és igen termékeny munkaviszonyban áll a Mrs Herskin márkával. Együtt készített alkotásaik már olyan nemzetközi hírességeknél is megfordultak, mint Nicola Formicetti (Lady Gaga stylistja), Madonna vagy az ismert divatmágus Lily Gatins.
Az alkotói kapcsolat eredményeképp született meg a Látványmódosítóknak (Sight Modifiers) elkeresztelt kísérleti szemüveg kollekció.