Mi történt az iskolában?

2319

Pilisszentivánon február 25-én területi német vers- és prózamondó versenyt rendeztek Hochdeutsch és Mundart kategóriában. A Mundart kategóriában (sváb nyelv) minden részt vevő továbbjutott, de a legjobbakat a zsűri  kiemelte.
Horányi Zsófia 5.a osztályos tanulónk kimagasló eredményével első helyezést ért el, Horányi Rozina és Dezsényi Lóránt 1.a osztályos tanulók a harmadik helyen végeztek.
Gratulálunk nekik és nagyon büszkék vagyunk rájuk!

Illésné Kobolák Judit,  igazgatóhelyettes

Pénteken egy új hagyománnyal, a kiszebáb égetéssel ismerkedhettek meg  solymári iskola napközis tanulói. A gyerekek nagy érdeklődéssel várták a bábu égetésének napját.

Sándor Alíz kolléganőnk szervezte, készítette elő ezt a napot. Ezen a héten e témát járták körül a gyerekek. Kikeresték mit is jelképez ez a hagyomány, majd  kis kiszebábot készítettek, beletették a gondűző cédulkájukat, amelyeket az embernagyságú nagy kiszebábba  helyeztek el a tanító nénik.
A program felvonulással kezdődött. A menet élén egy diák vitte a kiszebábot, a gyerekek hangos zajjal, verseléssel vonultak körben az udvaron, majd körbevették  a bábut. Alíz néni elmondta a hagyományról való tudnivalókat, majd minden csoport verssel szerepelt, s többször hatalmas zajjal kísérték a bábu elégését, amellyel elűzték el a telet, a betegséget, a gondokat. Emlékezetes marad mindenki számára a mai nap.
Köszönjük a solymári tűzoltóknak, Földesi Jánoséknak, hogy biztosították a helyszínt, s, hogy mint mindig, első kérésünkre mellénk álltak és támogatták ezt a programot. Köszönjük az Településüzemeltetési Kft segítségét is.

SONY DSC
SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

„Negyven nappal húsvét előtt válik aktuálissá ennek a népszokásnak a felelevenítése. A bábu a tradicionális népi ünnepeken a tél, a böjt és a betegségek megszemélyesítője volt. A babona szerint a kiszebáb elégetése megszabadítja az embereket minden bútól és bajtól, remélve, hogy a vírusok is eltávoznak egy időre. Ennek érdekében ki-ki úgynevezett gondűző cédulára írta fel, hogy mitől szeretne megszabadulni: rossz álmoktól, betegségtől, félelmektől. Utána ezeket a cédulákat a bábuba helyezték.A hiedelem szerint hangos felvonulással- fedővel, fakanállal, kereplővel, csörgődobbal hatalmas zajt csapva- , s kiszebáb-égetéssel az ártó szellemeket is elűzzük. A bőbu elégetése közben télűző rigmusokat, tavaszköszöntő verseket, dalokat, hangoztattak. Ezzel a népszokással varázsoljuk be a tavaszt, s kívánjuk, hogy mindnyájan jó egészségnek örvendhessünk.”

Napközis munkaközösség