Városnézés villamossal

1193

Az Idegenvezetői Világnaphoz kapcsolódva február 28-án, vasárnap a 2-es, a 6-os és a 17-es villamos vonalán különleges, idegenvezetéssel egybekötött utazáson vehetnek részt az érdeklődők. A magyar nyelvű idegenvezetés részeként érdekességek hangzanak el a villamosok útvonalán lévő épületekről, helyszínekről.

A menetrend szerint közlekedő 17-es villamos 9:27-kor indul a Bécsi út/Vörösvári út végállomásról, a Savoya park végállomásról pedig 10:36-kor indul vissza a Tatra típusú szerelvény. A járat nem különjárat, hanem menetrend szerint közlekedő villamos, amely BKK vonaljeggyel és bérlettel vehető igénybe.

Ingyenes különjáratként közlekedik viszont a 2-es és a 6-os villamos vonalán egy TW-6000-es „hannoveri” villamos.
A 2-es villamos vonalán 13:30-kor indul a szerelvény a Boráros térről a Jászai Mari térre, onnan vissza a Közvágóhídhoz, majd végül a Boráros térre. A 60 perces út során nincs megálló, tehát nem lehet leszállni a járműről.
A 6-os villamos vonalán 15:20-kor indul a szerelvény a Móricz Zsigmond körtérről a Széll Kálmán térre. Ennél a járatnál a Széll Kálmán téren van lehetőség a le-, illetve felszállásra. A villamos 16 órakor indul vissza a Móricz Zsigmond körtérre.

Az Idegenvezetői Világnap keretében – a hétvégén – számos gyalogos, autóbuszos, hajós városnézést és egyéb programokat is szervez a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara. A programok többsége díjmentesen látogatható. A részletekről a kamara internetes oldalán lehet tájékozódni.

1985-ben az Idegenvezetők Világszövetségének Egyesülete (WFTGA) első találkozóján született a gondolat, hogy február utolsó vasárnapja legyen az Idegenvezetők Világnapja, amelyen az idegenvezetők elsősorban a turizmusban dolgozók, az utazási irodák, a szakemberek számára szeretnék bemutatni tudásukat, új lehetőségeket feltárva, valamint hogy felkeltsék a városvezetők, a média, a helyi lakosság figyelmét az idegenvezetők szakmai felkészültségére, értékteremtő és közvetítő munkájára. 1990-ben a világ 15 országának részvételével rendezték meg először a világnapot.