Dr. Bernek Ágnes: Magyarország „hídállammá” is válhatna Kelet és Nyugat között

2799
Dr. Bernek Ágnes

Dr. Bernek Ágnes, a Zsigmond Király Főiskola Geopolitikai Kutatóközpontjának vezetője – egyben a főiskola egyik legnépszerűbb tanára – tart előadást, a solymári művelődési házban működő történelmi klub következő összejövetelén.

A február 26-én, pénteken este 6 órakor kezdődő aktuálpolitikai előadás címe: A kelet-közép-európai régió a XXI. századi geopolitika nagy sakktábláján.

Mi is az a geopolitika?
A természeti környezet és a társadalmi tényezők közötti összefüggések vizsgálata valamely előre kitűzött politikai cél érdekében.

Mivel foglalkozik a geopolitikai kutatóközpont?
Hazánk jelenlegi és jövőbeli szerepkörének kutatásával, státusának erősítésével a most formálódó többpólusú világpolitikai és világgazdasági rendszerben.

Miről értekezik Dr. Bernek Ágnes tanulmánya?
A Krím-félsziget 2014. évi márciusi orosz annektálása nyomán az ortodox geopolitika újjászületéséről beszélnek a nemzetközi politikai elemzők. Mindez egyben egy új, többpólusú korszak kezdetét is jelenti. Míg az USA külpolitikailag egyre inkább visszahúzódik, és befelé fordul, addig a nagy feltörekvő piacok visszatérnek a katonai erő révén a „hard power” alkalmazásához. Oroszország az eurázsiaiság geopolitikai elvét alkalmazva egyre inkább szárazföldi hatalommá válik. Tengeri pozíciója ugyanakkor kétséges, hiszen csak a szevasztopoli kikötő biztosítja az orosz tengeri flotta kijutását a meleg tengerekre. Az euroatlanti erőtér és Oroszország közötti mélyülő „szakadék” révén a kelet-közép-európai térség egyre inkább ütközőzónává válik. A 2015-től megalakuló Eurázsiai Uniónak köszönhetően ugyanakkor hazánk „hídállammá” is válhatna Kelet és Nyugat között.