Kiállítás a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjára

1659
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Február 25. a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja. A pécsi székhelyű Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre az egy utazó vagonkiállítással adózik az ártatlanul elhurcoltak emlékének.

Lágerjárat elnevezésű kiállítás elsőként Budapesten a Nyugati pályaudvaron lesz látható. A február 24-i megnyitót követően március 15-ig, naponta 10 és 17 óra között látogatható. A fővárosi bemutatást követően a Lágerjárat olyan magyarországi vasútállomásokon lesz látható, amelyekről – 1944 végén és 1945 elején – deportálások indultak a Szovjetunióba.

A „málenkij robot” emlékezete sokáig tabutéma volt. Az országot beutazó vagonkiállítás célja, hogy megismertesse a közönséggel, és elsősorban a fiatalsággal, ezt az eddig méltatlanul elhallgatott történelmi tényt.

Földváry Gábor, a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért, a Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal vezetéséért felelős helyettes államtitkára beszédet mond, mögötte Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, Menczer Erzsébet, a Szovjetunióban Volt Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezetének (Szorakész) elnöke és Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából megnyílt, Lágerjárat című utazó vagonkiállítást első állomásán, Budapesten, a Nyugati pályaudvar Királyi várótermében 2016. február 24-én (MTI Fotó: Máthé Zoltán)
Földváry Gábor, a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért, a Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal vezetéséért felelős helyettes államtitkára beszédet mond, mögötte Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, Menczer Erzsébet, a Szovjetunióban Volt Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezetének (Szorakész) elnöke és Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából megnyílt, Lágerjárat című utazó vagonkiállítást első állomásán, Budapesten, a Nyugati pályaudvar Királyi várótermében 2016. február 24-én
(MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Lágerjárat vagonja nem tartalmaz múzeumi tárgyakat vagy relikviákat. A berendezett, G típusú, korhű tehervagon egy szimbólum. Szimbóluma az emlékezésnek és szelíd eszköze az emlékeztetésnek. A tablókon a kor történelmi háttere jelenik meg, szöveges formában, fényképekkel illusztrálva. A művészet és a mai technika segítségével emlékeztet XX. századi történelmünk embertelenségeire.

A kiállítás fontos részét képezik a folyamatosan futó filmek:
Jurkovics János – Havasi János: Idegen ég alatt – Dokumentumfilm az Ural környéki kutatómunkáról,
Pécsi Csaba – Pécsi Dániel: A mi Golgotánk – Emlékfilm,
Havasi Dániel: PERM 36 – Az utolsó GULAG láger – dokumentumfilm
Bartók Csaba: Ártatlanul a Gulágon – Túlélők emlékezete

A vagonban ismeretátadó, oktató programra is lehetőség nyílik, helyszíni tárlatvezetés és rendhagyó történelemóra keretében.

Forrás: zentrum.hu