A világ leghosszabb villamosával utazhatunk március végétől

1432
Három kamionra fért csak fel a leghosszabb villamos (Fotó: Vörös Attila – iho.hu)

A Nemzeti Közlekedési Hatóság kiadta a hosszú CAF villamosok típusengedélyét, valamint az első szerelvény üzembe helyezési engedélyét is, így március végén forgalomba állhat Budapesten a világ leghosszabb villamosa. Erre a hivatalos tanúsítványra vár további nyolc, már Budapestre érkezett hosszú CAF is, míg a maradék három szerelvényt a következő hónapokban szállítják a fővárosba.

A CAF villamosok hosszabb változata világrekordernek számít, hiszen 55,9 méteres hosszával a leghosszabb és legnagyobb kapacitású villamos a világon, egyszerre 345 ember utazhat rajta. A járművek belső kialakítása maximálisan megfelel a modern kor valamennyi igényének: mindegyik alacsonypadlós és egyterű, ezért a mozgásukban korlátozottak, az idősek és a babakocsival közlekedők is akadálymentesen és kényelmesen használhatják. Az utasterekben nincsenek dobogón elhelyezett, nehezen megközelíthető ülések. A levegő kedvező hőmérsékletéről légkondicionálók, az utasok biztonságról pedig fedélzeti kamerák gondoskodnak. Az új járművek fokozottan környezetkímélők, ugyanis energia-visszatápláló technológiájuknak köszönhetően az elektromos áramot is takarékosan használják fel. A Spanyolországban gyártott új villamosokból tizenkét darab szállítja majd az utasokat az 1-es villamos vonalán.

A rövidebb CAF szerelvények már jelenleg is közlekednek a 3-as és a 17-es villamos vonalán valamint a 19-es vonal északi szakaszán, de hamarosan a 19-es teljes vonalán utazhatnak velük.

Forrás: BKK

​Február 25. és 28. között, csütörtöktől vasárnapig, 11 és 14 órakor csoportos tárlatvezetéssel várják az előzetesen regisztráló látogatókat a BKV Deák téri múzeumában.
Az érdeklődők a BKV állandó kiállításán megismerhetik a MillFAV (Millenniumi Földalatti Vasút) történetét, megtekinthetik egyik eredeti alagútszakaszát, ahol egykori járművek is várják mindazokat, akik szeretnék megismerni azt a kort, amikor átadták a forgalomnak a kontinens első földalattiját. Idén az állandó kiállítás mellett az időszaki tárlat is látogatható lesz, ahol azokat az alkotásokat mutatják be, amelyeket a BKV dolgozói készítettek.
Regisztráció: muzeum@bkv.hu vagy telefonon 461-6500 (11271-es mellék)