Csenger-Zalán Zsolt: Büszke vagyok rá, hogy kis csavar vagyok a gépezetben…

1778
Csenger-Zalán Zsolt (Fotó: Klementina Press)

„Nagy öröm, hogy ilyen sokan eljöttek, hogy érdekli az embereket mi történik az országban, merre is haladunk” – köszöntötte a megjelenteket Csenger-Zalán Zsolt, a választókörzet országgyűlési képviselője tegnap esti tájékoztatóján, a solymári művelődési házban. A képviselő hozzátette: úgy érzi a ciklus felénél illik beszámolni milyen munkát végeztek, milyen eredményeket értek el az elmúlt majdnem két évben.

Az ezt követő, közel egyórás beszámolóban két alapvető fontosságú feladat – a család- illetve a migrációs politika – területén végzett munkát és annak hatásait ismertette, emberközeli nézőpontba helyezve azokat.

A ciklus legfontosabb céljaként említette Csenger-Zalán Zsolt, a családok szerepének, erejének növelését, életkörülményeinek javítását.
Fontos lépés ezen az úton a személyi jövedelemadó csökkentése, a GYES, GYED visszahozása, a testvér GYES bevezetése, de a legfontosabb eredmény a családi otthonteremtési támogatás összegének óriási megemelése, mely példa nélküli Európában. Ennek a kedvezménynek több pozitív hatása is van, hiszen komoly segítséget nyújt a fiatalok életében, ösztönzi a gyerekvállalást, ezáltal segít – Európa és benne Magyarország legnagyobb problémája – az elöregedés csökkentésében. Az új lakástámogatási rendszer célja az is, hogy segítse a magyar építőipar fejlődését, hiszen a következő EU pályázati ciklusban a pályázatok 60-70 százaléka vállalkozásfejlesztésre fordítható majd, ahhoz azonban, hogy ezek a pénzek lehívhatók legyenek, nyilván vállalkozásokra is szükség van – monda a képviselő.

A migrációs politika kapcsán Csenger-Zalán Zsolt kifejtette: a legfontosabb, hogy Magyarország idejében felismerte a problémát, hogy Európának szembe kell nézni a migráció okozta kihívással, azzal a ténnyel, hogy hét millió ember készül Európába. Magyarország 2015 nyarán megtette a szükséges lépéseket, egy hármas védőrendszer kiépítésével (műszaki zár, személyi állomány megerősítése, honvédelmi törvény módosítása), amihez az illegális bevándorlókkal szembeni gyorsított eljárást biztosító jogszabály társult. Fontos hangsúlyozni, hogy a menedékjogot kérők számára továbbra is biztosítottak a lehetőséget, bár nem nagyon kérnek menedékjogot – tette hozzá a képviselő.
Az eltelt idő Magyarországot igazolta és ma már nagyon sok európai ország teszi meg, vagy készül megtenni ugyanezeket a lépéseket. A problémát azonban nagymértékben súlyosbítja, hogy a jelenlegi felmérések szerint 35 millió ember hagyta már el otthonát és hamarosan útnak indul, mert azt hiszi Európa a Kánaán.
A bevándorlási hullám okait keresve, Csenger-Zalán Zsolt egy érdekes adatra hívta fel a figyelmet: Európa lakossága a világ népességének 8 százalékát teszi ki, a világ GDP-jének 16 százalékát termeli és ennek 50 százalékát fordítja szociális kiadásokra. Ilyen szociális biztonság sehol máshol nem található a világon. Óriási vívmánya ez Európának.
„Büszke vagyok rá, hogy kis csavar vagyok a gépezetben, amely megvédi Európát a fenyegető áradattól” – fejezte be gondolatai a képviselő.

A közönség hozzászólásai, kérdései következtek. Csenger-Zalán Zsolt válaszaiban kitért a szilveszteri kölni eseményekre, a társadalmi mobilitás fontosságára, mélyen elítélte a korrupciót, hangsúlyozta a gazdaság kifehérítése terén tett intézkedések fontosságát. A további feladatok között említette az egészségügy strukturális átalakítását, az életpálya modell minél több területen történő bevezetését, a munkahelyteremtést. Elmondta – álláspontja szerint – Magyarországnak jelenleg is jó, hogy az EU és a NATO tagja.