Érvek és ellenérvek az elektronikus formájú Erzsébet-utalványról

3022

Tavaly év vége óta immár elektronikus kártya formájában is elérhetők az Erzsébet-utalványok. A vélemények azonban eltérőek az újításról.

Az Erzsébet-utalványcsalád tagjai – az Étkezési, az Ajándék, az Iskolai, a Kultúra, a Sport és a Gyermekvédelmi Erzsébet-utalvány – immár elektronikus formában, kártyára töltve is elérhetők. Az Erzsébet-utalvány Plusz népszerű, innovatív és biztonságos termék – olvashatjuk a cég ismertetőjében.

A kártyán a hatféle Erzsébet-utalvány egyenlegei külön-külön zsebeken keresztül érhetők el és használhatók fel, hasonlóan a SZÉP kártyához. Az egyes zsebek felhasználhatósága megegyezik a papíralapon kibocsátott Erzsébet-utalványok felhasználási körével. A mágnes csíkkal ellátott Erzsébet-utalvány Plusz kártyát vásárláskor PIN kód védi.
A kártya utalványzsebei megfelelnek a papír alapon kibocsátott Erzsébet-utalványok fajtáinak, így felhasználhatósági körük is azonos. Az utalványkártyával a vásárlás összege forintra pontosan, kerekítés nélkül fizethető meg. Az Erzsébet-utalvány Plusz kártya érvényessége 3 év, a feltöltött összegek felhasználási ideje megegyezik a papír alapú utalványokéval.  A 2016-ban rendelt kártyákat térítésmentesen készítik el.
A kártya egyenlege a nap bármely szakában online lekérdezhető, a tranzakciók megtekinthetők. Elhagyott vagy ellopott kártya esetén a kártya letiltható.
Az elektronikus utalványkártya mellett a papíralapú utalványok továbbra is forgalomban maradnak, azok elfogadásában nincs változás.

Megkérdeztünk néhány utalvány felhasználót, váltana-e az Erzsébet-utalvány Plusz kártyára?

  • Semmiképp. A papíralapú utalványból mindig tudom, hogy mennyi van a pénztárcámban és nem szeretnék abba a helyzetbe kerülni, hogy a pénztárnál derül ki: nincs elég pénz a kártyámon.
  • Igen, mert egyszerűbben tudom kezelni, nem kell papírcetlikkel rohangálni. Nekem a SZÉP kártya is bejött.
  • Abból a szempontból biztosan jobb, hogy fillérre pontosan annyit vonnak le, amennyit vásároltam, de félek, hogy a kis üzletekben nem tudok majd vásárolni vele.
  • Nem olyan sok pénz az, amit kapunk, hogy megérje a kártyát megcsináltatni. A régi formánál nem nézték, hogy ki vásárol vele, odaadhattam a gyereknek, hogy vegyen belőle tízórait.
  • Már a SZÉP kártyánál sem tudom soha, hogy mikor jár le a felhasználhatóság.
  • Mindegy, hogy papír vagy kártya, csak kapjuk meg ebben az évben is.